Conjugarea verbelor regulate la prezent în germană

Verbele regulate în germană sunt, probabil, prima lecție de gramatică învățată. Verbul, ca parte de vorbire, este cel care exprimă acțiunea, fiind astfel esențial pentru comunicare. Verbele își schimbă forma în funcție de cine sau ce produce acțiunea. Această modificare de formă se numește conjugare. În limba germană, verbele pot fi regulate sau neregulate, denumire care face referire la modul în care această formă se schimbă (dacă verbul respectă aceleași reguli la conjugare sau se schimbă după forme care trebuie învățate separat). Despre verbele neregulate în germană am scris un alt articol aici. Astăzi ne vom concentra pe cele regulate.

Verbele regulate în germană (Regelmäβige Verben)

Verbele regulate în germană

În lecţia de astăzi vom parcurge subiectul “ Conjugarea verbelor regulate la prezent”.

Este bine să reţinem faptul că majoritatea verbelor ȋn limba germană sunt regulate, iar conjugarea acestora reprezintă modificarea formei lor ȋn funcţie de persoană, număr, timp, mod şi diateză.

În limba germană acestea sunt denumite şi “schwache Verben” sau “verbe slabe” ȋn limba română.
Vom aduce ȋn discuţie şi următorii termeni : Vocala de bază, baza verbului (sau rădăcina verbului) și terminatia verbului (sau sufix) , pe care ȋi vom ȋntalni pe tot parcursul lecţiei de astăzi, acestia fiind termenii principali pentru a înţelege astfel cum să conjugăm corect.

Vocala de bază face referire la vocala din rădăcina verbului.

Baza sau rădăcina verbului este grupul de litere care ne rămâne din verb atunci când eliminăm terminația de infinitiv -en/-n.

Terminația verbului sau sufixul este grupul de litere aflat la finalul verbului și se modifică în procesul de conjugare.

Conjugarea verbelor regulate în germană

Conjugarea verbelor regulate

La verbele regulate în germană rămâne vocala de bază neschimbată la toate formele, precum şi la singular şi plural, iar la baza verbului se adaugă o terminaţie. Terminaţia ne indică persoana. În afara câtorva verbe neregulate, această regulă se aplică pentru verbele de orice categorie.
Rădăcina verbului se obţine de la forma de infinitiv a acestuia. De regulă terminaţia va fi -en.

De exemplu: lernen, sagen , fragen.
Pentru verbul la infinitiv – lernen (a învăța) – avem baza verbului lern + terminaţia -en. La fel se aplică regula şi pentru verbele sagen (a spune) şi fragen (a ȋntreba).
În tabelul de mai jos avem cele 3 verbe, conjugate la singular şi plural.

 • Lernen – a învăța

Ich lerne

Du lernst

Er/Sie/Es lernt

Wir lernen

Ihr lernt

Sie/sie lernen

 • Sagen – a spune

Ich sage

Du sagst

Er/Sie/Es sagt

Wir sagen

Ihr sagt

Sie/sie sagen

 • Fragen – a întreba

Ich frage

Du fragst

Er/Sie/Es fragt

Wir fragen

Ihr fragt

Sie/sie fragen

Dupa cum puteţi observa fiecare persoană la singular sau plural are propria terminaţie a verbului de bază. Este important să ȋncercăm să reţinem terminaţiile pentru singular -e, -st, -t şi pentru plural -en, -t, -en, deoarece ele sunt esenţiale conjugării verbelor regulate la prezent.

Cel mai ușor le putem reține ca EST TEN TEN.

 

Dificultăţi fonetice la conjugare

Dificultăţi fonetice la conjugare

Conjugarea cu ajutorul vocalei “e”

Deși sunt verbe care se conjugă după aceleași reguli, în anumite situații pot apărea dificultăți în ceea ce privește pronunțarea / fonetica unor verbe.

În unele cazuri baza verbelor se termină cu consoanele: d, m, n sau t, fapt care îngreunează pronunția, atunci când avem terminații precum -st sau -t.

Exemple pentru asemenea terminaţii sunt verbele: reden (a vorbi), atmen (a respira), rechnen (a socoti) sau antworten (a răspunde). La aceste verbe ȋntâlnim problema de pronunţie la persoana a II-a şi a III-a singular, precum şi la persoana a II-a plural.

Aşadar ȋntâlnim următoarea regulă pentru verbele regulate în germană: Se va adăuga la aceste persoane un “-e” ȋntre baza verbului şi terminaţie.
În tabelul de mai jos putem vedea conjugarea verbelor ȋnşirate mai sus:

 • Reden – a vorbi

Ich rede

Du redest

Er/Sie/Es redet

Wir reden

Ihr redet

Sie/sie reden

 • Atmen – a respira

Ich atme

Du atmest

Er/Sie/Es atmet

Wir atmen

Ihr atmet

Sie/sie atmen

 • Rechnen – a socoti

Ich rechne

Du rechnest

Er/Sie/Es rechnet

Wir rechnen

Ihr rechnet

Sie/sie rechnen

 • Antworten – a răspunde

Ich antworte

Du antwortest

Er/Sie/Es antwortet

Wir antworten

Ihr antwortet

Sie/sie antworten

Aceeaşi regulă de conjugare se aplică şi următoarelor verbe: arbeiten (a lucra), beobachten (a observa), öffnen (a deschide), retten (a salva ), warten (a aştepta), zeichnen (a desena) s.a.m.d.

 

Verbele regulate în germană cu terminaţiile -lm, -ln, -rm, -rn.

Verbele regulate în germană cu terminaţiile -lm, -ln, -rm, -rn

Excepţiile le putem ȋntalni la baza verbelor cu terminaţia: –lm, -ln , -rm, -rn, ca de exemplu la verbele handeln (a acţiona), lernen (a ȋnvăţa) și zittern (a tremura), unde nu adăugăm “e-ul” ȋntre baza verbului şi terminaţia sa, deși se termină în literele care ar putea pune dificultăți la pronunție. Am adăugat mai jos conjugarea acestor verbe, pentru a ȋnţelege mai uşor.

 • Handeln – acționa

Ich handle

Du handelst

Er/Sie/Es handelt

Wir handeln

Ihr handelt

Sie/sie handeln

 • Zittern – a tremura

Ich zittere

Du zitterst

Er/Sie/Es zittert

Wir zittern

Ihr zittert

Sie/sie zittern

Excepţia la persoana a II-a, singular

În limba germană ȋntâlnim şi verbe care au la baza lor terminaţiiles, -β, -x sau -z.

Exemple pentru aceste verbe regulate în germană sunt: reisen (a călători), heiβen (a se numi), mixen (a mixa, a amesteca).
La aceste verbe nu se mai adaugă terminaţia iniţială “-st” la persoana a II-a singular pentru că deja este existenă la sfârşitul bazaei verbului, ȋn cele mai multe cazuri consoana “s”, aşa că se păstrează doar “-t”-ul din terminaţia persoanei.

Mai jos puteţi exersa conjugarea lor cu ajutorul tabelului reprezentativ.

 • reisen – a călători

Ich reise

Du reist

Er/Sie/Es reist

Wir reisen

Ihr reist

Sie/sie reisen

 • heißen – a se numi

Ich heiße

Du heißt

Er/Sie/Es heißt

Wir heißen

Ihr heißt

Sie/sie heißen

 • mixen – a mxia, a amesteca

Ich mixe

Du mixt

Er/Sie/Es mixt

Wir mixen

Ihr mixt

Sie/sie mixen

 

Verbele regulate în germană cu terminaţia -n

Doar puține verbe nu se termină cu “en”, ci doar cu “n”. În acest caz, eliminăm -n pentru a identifica rădăcina și a conjuga verbul. Exemple pentru asemenea verbe sunt: erinnern (a aminti), klingeln (a suna), lächeln (a zâmbi).

 • erinnern – a(-și) aminti

Ich erinnere

Du erinnerst

Er/Sie/Es erinnert

Wir erinnern

Ihr erinnert

Sie/sie erinnern

 • klingeln – a suna

Ich klingle

Du klingelst

Er/Sie/Es klingelt

Wir klingeln

Ihr klingelt

Sie/sie klingeln

 • lächeln – a zâmbi

Ich lächele

Du lächelst

Er/Sie/Es lächelt

Wir lächeln

Ihr lächelt

Sie/sie lächeln

Concluzie

Am ajuns şi la finalul acestei lecţii de germană despre verbele regulate în germană. Sperăm că aţi reuşit să ȋnţelegeţi şi să parcurgeţi cu atenţie regulile esenţiale pentru a conjuga verbele regulate (sau slabe) la prezent. Nu este greu, cu puţin exerciţiu şi repetiţie se poate, aşa că vă dorim mult spor pe mai departe!

Pentru mai multe informații, puteți găsi aici, un articol cu reguli gramaticale pentru începători.

De asemenea, dacă sunteți din Cluj-Napoca și considerați că ați vrea să vă înscrieți la un curs de germană pentru începători  (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg vă poate veni în ajutor. Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să înveți germană mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.