Verbele neregulate în germană

Verbele în limba germană conțin destul de multe particularități față de cele în limba română. În această lecție vă vom prezenta verbele neregulate în germană și cum se pot reține acestea într-un mod cât mai ușor.

În primul rând: Ce este special la verbele neregulate în germană? Verbele germane neregulate se disting de verbele „slabe” sau de verbele obișnuite. Verbele neregulate în germană se caracterizează prin schimbări imprevizibile în rădăcinile lor. Aceste modificări ale rădăcinilor apar în special la timpul trecut, dar în unele cazuri, formele verbelor la timpul prezent sunt de asemenea afectate. Cunoașterea acestor modificări de rădăcină este esențială pentru utilizarea corectă a acestor verbe. După ce cunoașteți aceste forme, puteți conjuga cu ușurință orice verb neregulat din limba germană. Despre verbele regulate am scris un alt articol aici.

verbele neregulate din germană

Ce trebuie să știm despre verbele neregulate din germană?

Verbele neregulate în germană se numesc și “starke Verben“, adică “verbe puternice”.  Există aproximativ 200 de astfel de verbe în limba germană, iar multe dintre ele aparțin vocabularului principal. Verbele neregulate se caracterizează prin faptul că la conjugare, vocalele din rădăcina verbului se schimbă. În timpul prezent doar persoanele a 2a și a 3a la singular își schimbă forma. Plural se schimbă la fel ca la verbele regulate.

Probabil că știți deja că puteți conjuga un verb adăugând pur și simplu sfârșitul potrivit la rădăcina verbului. Există, de asemenea, unele verbe neregulate germane unde inclusiv această rădăcină se schimbă.

Dar mai întâi să ne întoarcem și să analizăm ce este o rădăcină. Rădăcina unui verb este partea verbului care rămâne, o dată ce este eliminată terminația infinitivului, finalul –en sau – n. Pentru verbele slabe, rădăcina nu se schimbă indiferent de sfârșitul pe care îl adăugați.

Exemple și forme ale verbelor neregulate

Exemple și forme ale verbelor neregulate

Cele mai frecvente trei verbe neregulate germane sunt:

 

sein (a fi)

haben (a avea)

werden (a deveni)

 

Deoarece sunt toate verbe neregulate, tulpinile lor nu pot fi deduse din verbul de bază, așa cum se întâmplă cu verbele obișnuite. Să vedem modul în care acestea sunt conjugate la timpul prezent:

 

Sein:            ich bin                     wir sind

du bist                     ihr seid

er/sie/es ist            sie sind

 

Haben:      ich habe                   wir haben

du hast                     ihr habt

er/sie/es hat           sie haben

 

Werden:   ich werde                wir werden

du wirst                    ihr werdet

er/sie/es wird          sie werden

 

După cum se poate observa, conjugările la plural ale verbelor haben și werden sunt conjugări regulate care atașează sfârșitul corect la tulpina verbului (hab-, werd-).  Verbul sein este evident o excepție rară.

În esență, tulpina se poate schimba în următoarele moduri:

e> i

e>ie

a / o / u> ä / ö / ü

Schimbarea de vocală de la „e“ la „i“

Schimbarea de vocală de la „e“ la „i“

La unele verbe neregulate se schimbă vocala de la baza verbului la persoana a 2a și a 3a singular de la „e“ la „i“ după cum urmează:

 

helfen – a ajuta: ich helfe                 wir helfen

du hilfst                  ihr hilft

er/sie/es hilft        sie helfen

 

Alte câteva verbe care aparțin acestui grup sunt:

brechen – a rupe (du brichst, er/sie/es bricht)

essen – a mânca (du isst, er/sie/es isst)

geben – a da (du gibst, er/sie/es gibt)

messen – a măsura (du misst, er/sie/es misst)

nehmen – a lua (du nimmst, er/sie/es nimmt)

sprechen – a vorbi (du sprichst, er/sie/es spricht)

werfen – a arunca  (du wirfst, er/sie/es wirft)

Schimbarea de vocală de la „e“ la „ie“

Schimbarea de vocală de la „e“ la „ie“

La unele verbe neregulate se schimbă vocala de la baza verbului la persoana a 2a și a 3a singular de la „e“ la „ie“ ca în exemplul de mai jos:

 

lesen – a citi: ich lese                   wir lesen

du liest                    ihr lest

er/sie/es liest        sie lesen

 

Alte verbe care aparțin acestui grup sunt:

befehlen – a porunci (du befiehlst, er/sie/es befiehlt)

empfehlen – a recomanda (du empfiehlst, er/sie/es empfiehlt)

geschehen – a se întâmpla (es geschieht – posibil doar la persoana a 3a)

sehen – a vedea (du siehst, er/sie/es sieht)

stehlen – a fura (du stiehlst, er/sie/es stiehlt)

 

Schimbarea de vocală de la „a“ la „ä”

  • Schimbarea de vocală de la „a“ la „ä”

La unele verbe neregulate se schimbă vocala de la baza verbului la persoana a 2a și a 3a singular de la „a“ la „ä” ca în exemplul următor:

 

fahren – a conduce: ich fahre                    wir fahren

du fährst                    ihr fahrt

er/sie/es fährt          sie fahren

 

Alte verbe care aparțin acestui grup sunt:

backen – a coace (du bäckst, er/sie/es bäckt)

blasen – a sufla (du bläst, er/sie/es bläst)

halten – a ține (du hälst, er/sie/es hält)

laden – a încărca (du lädst, er/sie/es lädt)

lassen – a lăsa (du lässt, er/sie/es lässt)

schlagen – a lovi (du schlägst, er/sie/es schlägt)

tragen – a duce (du trägst, er/sie/es trägt)

waschen – a spăla (du wäschst, er/sie/es wäscht)

Cum să reținem verbele neregulate în germană?

Cum să reținem verbele neregulate în germană?

Cum ne dăm seama care verbe sunt neregulate? Verbele neregulate în germană nu funcționează după o anumită regulă, așa că acestea trebuie învățate pe de rost. Deoarece limba germană are multe verbe de acest fel, învățarea lor ar putea părea dificilă, însă nu trebuie să fie neapărat așa.

După cum probabil știți deja, internetul este plin de informații educaționale. Așa că, o primă modalitate de a reține verbele neregulate este de a căuta o listă care să conțină toate aceste verbe, ca spre exemplu aceasta.

O metodă mai eficientă este însă învățarea prin asimilare a celor 3 forme de bază sau a gradărilor verbelor (infinitiv, imperfect și participiu perfect), mai exact, cu ajutorul propozițiile mnemonice. Exemple de propoziții memonice conțin un cuvânt cheie sau un declanșator de memorie, care vă va ajuta să vă amintiți schimbările pe care vocalele din verbele puternice le întâlnesc. Iată un exemplu :

Pentru verbul essen (essen-aß-gegessen) putem folosi cuvântul cheie “Apfel”.

Cuvântul cheie poate fi de orice lungime atât timp cât primele 2 vocale din cuvânt ne reamintesc ambele gradări ale vocalelor verbului neregulat pe care dorim să îl memorăm.

Deoarece verbele neregulate își schimbă de obicei forma la persoana a 2a și a 3a singular, propozițiile mnemonice pe care le vom forma vor fi de asemenea la persoana 2a sau a 3a, pentru a ne aminti că verbul “essen” va deveni “isst”:

Anna isst einen Apfel. – Ana mănâncă un măr.

Într-un al doilea pas, ar trebui să încercați să vizualizați propoziția-exemplu pentru o memora mai eficientă.

Un alt exepmlu pentru verbul nehmen (a lua) este:

Sie nimmt einen Mango => Mango= cuvânt cheie

(nehmen – nahm -genommen)

 

Cuvântul cheie mnemonic nu trebuie să fie neapărat  în limba germană. Singurul lucru important este faptul că cele două prime vocale sună la fel ca gradările vocalelor verbelor neregulate, pe care vrei să le înveți. Înțelesul cuvântului nu contează deloc. În principiu, puteți construi orice substantiv pe care îl doriți într-o propoziție-exemplu. Singurul lucru important este să vă amintiți gradările vocalelor corespunzătoare mai târziu!

Acesta este finalul articolului nostru despre verbele neregulate în germană. Dacă mai ai nevoie de sfaturi despre cum să înveți limba germană mai ușor, aici am atașat un articol care ți-ar putea fi de folos, iar dacă te-ar interesa un curs de germană, centrul Gutenberg oferă cursuri de limba germană în Cluj sau online. Spor la învățat!