Predicatul în limba germană

Când este timpul să-ți duci cunoștințele de limba germană la nivelul următor, unele dintre cele mai utile lucruri pe care le poți învăța este predicatul. Ce înseamnă predicatul și de ce este el atât de important? Poate că vă amintiți din zilele când încă erați la școală că verbele „fac cuvinte”. Asta înseamnă că te ajută să alergi, să sari, să arunci sau să faci orice activitate.

O lecție completă asupra verbului ar necesita foarte mult timp și o serie lungă de explicații, care nu ar încăpea într-un singur articol, așa că ne vom rezuma la cele mai importante aspecte. Pentru a face asta, vom urmări următoarele aspecte legate de predicatul în germană:

Cum se formează predicatul?

Predicatul este partea cea mai important a unei propoziții. Acesta arată ce face subiectul sau ce i se întâmplă subiectului.

  • Anna isst einen Apfel – Anna mănâncă un măr.

În acest prim caz, predicatul ne arată ce face subiectul.

  • Der Apfel wird gegessen. – Mărul este mâncat.

În cazul de mai sus, predicatul ne informează despre acțiuni care se întâmplă asupra subiectului. Cu alte cuvinte, ne informează despre starea în care se află acesta; mărul este mâncat (de către cineva).

Predicatul este, prin definiție, întotdeauna exprimat prin una sau mai multe forme verbale (verbe).

Verb:

  • Ich spiele Tennis. – Eu joc Tenis.

Spielen este verbul de conjugat.

Verbele auxiliare se folosesc la formarea timpurilor compuse şi a condiţionalului. Verbele auxiliare în germană sunt:

  • haben – a avea
  • sein –  a fi
  • werden – a deveni

Verbele auxiliare pot fi folosite singure sau împreună cu alt verb:

  • Ich habe Angst. – Îmi este frică.
  • Ich habe ein Lied gesungen. – Eu am cântat un cântec.

Verbele modale în limba germană sunt:

  • dürfen – a avea voie
  • können – a putea
  • mögen – a-i plăcea
  • müssen – a trebui neaparat
  • sollen – a trebui să
  • wollen – a vrea

Verbele modale în limba germană se pun după subiect în propoziție, iar verbul principal se duce automat la sfârșitul propoziției. Verb modal + alt verb:

  • Ich darf Nüsse essen. – Eu am voie să mănânc nuci.

Predicatul in limba germana -Importanta predicatului in limba germana

Importanța predicatului

Predicatul și subiectul sunt considerate părțile principale ale propoziției. Unii lingviști sunt însă de părere că doar predicatul ar trebui considerat parte principală, iar asta deoarece fără un predicat nu se poate formula o propoziție logică. În limba germană, se poate alcătui o propoziție validă și fără a fi nevoie de un substantiv, dacă un verb este folosit la modul imperativ, cum ar fi: Schreibe! (scrie!). Acest lucru nu se aplică însă și subiectului. “Der Mann” (bărbatul) nu este o propoziție logică sau corectă. În concluzie, fără predicat, nu putem comunica. Verbele și, prin urmare, predicatul stau la baza oricărei forme de comunicare.

Locul predicatului in germana in propozitie sau fraza

Locul predicatului în propoziție

Din punct de vedere gramatical, propoziția este cea mai mică unitate sintactică de sine stătătoare. Cu alte cuvinte, este cea mai rudimentară formă de comunicare coerentă. Predicatul este partea principală a propoziției, parte de care depinde existența acesteia. Acesta spune ceva despre subiect, conferă subiectului o acțiune, o caracteristică, o stare, o identitate sau o însușire. În general predicatul indică ce face, cine este, ce este și cum este subiectul.

De regulă, în limba germană, subiectul se află pe prima poziție în propoziție. El este apoi urmat de către predicat. În cazul în care predicatul este compus dintr-un grup de verbe, pe a doua poziție sintactică va rămâne verbul conjugat (adică verbul care ne arată persoana, numărul și timpul). Formele de infinitiv și participiu se vor duce la finalul propoziției. Pentru a exemplifica, ne vom uita la următoarea propoziție:

  • Er muss seine Hausaufgabe schreiben.El trebuie să își scrie tema.

În cazul de mai sus, müssen ne arată atât timpul, cât și persoana, iar forma de infinitiv a verbului schreiben se va duce la finalul propoziției.

Pentru a nega un predicat, vom folosi particula nicht, care va fi plasată în fața verbul neconjugat.

  • Ich will nicht gehen. – Eu nu vreau să merg.

Deși, de obicei, propozițiile se formează după regula discutată mai sus, există și excepții. Una dintre aceste excepții de la regulă este atunci când formulăm o propoziție imperativă.

  • Gib mir das Blatt! – Dă-mi foaia!

O altă excepție sunt întrebările care nu încep cu adverbe interogative (wo, wer, wen, wem, , wohin, woher, wann, welche, wessen, womit, wie, wie viel, etc.), unde verbul se va duce pe primul loc. Această excepție se aplică doar verbului conjugat. Participiile și infinitivele își păstrează poziția la finalul propoziției.

  • Hast du den Film gesehen? – Ai văzut filmul?

Totodată, atunci când avem o propoziție subordonată sau relativă, verbul acesteia se va duce pe ultimul loc, sau, în cazul unui predicat compus din mai multe verbe, verbul de conjugat va lua locul verbului la infinitiv sau participiu, trimițându-l pe acesta pe penultima poziție, ca în exemplele următoare:

Propoziții subordonate:

  • Ich glaube, dass es draußen regnet. – Eu cred că afară plouă.

Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc.

  • Ich hoffe, dass du ihr helfen könnst. – Eu sper că o poți ajuta

Verbul de conjugat din propoziția subordonată se află pe ultimul loc, forțând verbul la infinitiv pe penultima poziție.

Concluzie

Aici se încheie lecția noastră introductivă despre predicatul din limba germană. Sperăm că articolul acesta a demonstrat importanța predicatului, dar și faptul că predicatul nu este atât de greu de înțeles. Limba germană, deși nu pare una ușoară, este una foarte logică. Pe lângă asta, când vine vorba despre predicat, modul de formare și utilizare al acestuia seamănă destul de mult ca și principiu de funcționare cu limba română. Până la urmă, indifrent ce limbă am vorbi, fără verbe nu am putea comunica. Pentru a vă mai destinde după efortul gramatical depus, noi vă recomandăm să încercați să citiți câte ceva despre aceste expresii uzuale la locul de muncă, deoarece nu se știe niciodată când v-ar putea fi de folos.

De asemenea, dacă sunteți din Cluj-Napoca și considerați că ați vrea să vă înscrieți la un curs de germană pentru începători (lucru pe care îl recomandăm cu căldură), ne bucurăm să anunțăm că Centrul Gutenberg vă poate veni în ajutor. Pentru alte sfaturi și ponturi despre cum să învățați germană mai eficient și mai repede, nu ezitați să intrați pe blog-ul nostru.

Predicatul in limba germana - Germana.ro gramatica germana

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană