Mâncare tradițională germană

Ce feluri de mâncare sunt specifice Germaniei și de unde provin acestea? În acest articol am ales să facem o călătorie gastronomică prin Germania pentru a descoperi tipuri de mâncare tradițională germană, pentru a ne îmbogăți cultura generală dar și pentru a reține mai ușor anumite cuvinte legate de gătit.

Bucătăria germană are mult mai mult de oferit decât ceea ce este cunoscut peste hotare. Datorită diferitelor regiuni și culturi locale, Germania are o varietate largă de specialități culinare regionale și preparate tradiționale. Preferințele germanilor au încetat demult să corespundă stereotipului de varză murată și cârnați, așa că în continuare vă vom purta în diferitele regiuni ale țării pentru a înțelege mai bine cultura gastronomică corespunzătoare acestora, și de ce nu, pentru a învăța câteva cuvinte care v-ar putea fi de folos.

Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein

Pornim călătoria în cel mai nordic stat al Germaniei, în Schleswig-Holstein. Probabil vă așteptați la pește și alte animale marine, dar mai bine am începe cu ceva dulce: Franzbrötchen este o patiserie tipică (și delicioasă), care arată ca un croissant plin de scorțișoară (Zimt) .

Pharisäer este o băutură alcoolică fierbinte, obținută din cafea (Kaffee) îndulcită, rom (Rom)  brun și un topping de frișcă (Sahne) , servită în mod tradițional într-o cană sau pahar în zona Mării Nordului și în Austria.

Mecklenburg- Vorpommern

Mecklenburg- Vorpommern

Bucătăria tipică din Mecklenburg-Pomerania își are originea în mâncărurile simple ale muncitorilor de zi și a iobagilor, care au existat demult în istoria statului și care se hrăneau cu ceea ce se găsea în pădurile mari și pe coasta lungă.

Sanddorn (cătina) este o plantă de dună tipică în Marea Nordului și în special în Marea Baltică, care nu numai că este deosebit de sănătoasă, dar poate fi și procesată în nenumărate tipuri de produse. În Mecklenburg-Vorpommern recoltele se fac toamna, acolo unde există și cea mai veche plantație de cătină. Pe lângă sucul de cătină, specialitate tipică din această zonă, există și gem, miere, ulei, oțet, ceai, lichior, vin și dulciuri.

Hamburg

Hamburg

O rețetă veche din Hamburg este „Birnen, Bohnen und Speck“ (pere, fasole și slănină). Această tocană este un fel de mâncare tipică de toamnă, făcută cu pere întregi și servită în mod tradițional cu cartofi (Kartoffeln).

Bremen

Bremen

O mâncare tradițională germană din regiunea Bremenn este Grünkohl und Pinkel (salată Kale și cârnați Pinkel). Cârnații Pinkel, făcuți din carne de porc (Schweinefleisch), slănină și ovăz (Hafer),  se gătesc împrună cu salata Kale și se servec deobicei cu cartofi mici, caramelizați. Recolta de kale începe după primul îngheț, așadar Grünkohl und Pinkel este o rețetă tipică de iarnă.

Niedersachsen

Niedersachsen

Nordseekraben (crabii din Marea Nordului) pot fi mâncați cruzi, dar pot fi, de asemenea, prăjiți, fierți, gătiți la grătar, în ciorbă sau adăugați într-o salată. Fiind o mâncare atât de verasatilă, nu este de mirare că  acești crabi sunt una din mâncărurile de bază din zona de nord a Germaniei.

Brandenburg

Brandenburg

Königsberger Klopse nu provine din Germania de azi, ci din Kaliningrad, Rusia, dar a devenit un fel de mâncare tipică regiunii. Făcută din tocană de vițel (Kalbseintopf), pesmet (Semmelbrösel), ouă (Eier) și coajă de lămâie (Zitronenschale), Königsberger Klopse este servită într-un sos de smântână și capere.

Berlin

Berlin

O mâncare tradițională germană din capitala țării, Berlin, este Eisbein, un fel de mâncare bazată pe gât de porc marinat.  Currywurst reprezintă însă simbolul bucătăriei din Berlin. Acesta este un cârnat (la grătar sau gătit), care este servit integral sau feliat, însoțit de un sos de tomate (Tomatensose), presărat cu pudră de curry. Locuitorii din Berlin sunt fani atât de înrăițiț încât au deschis chiar un Muzeu Currywurst.

Sachsen

Sachsen

Leipziger Allerlei este cel mai cunoscut fel de mâncare din Saxonia. Această rețetă trebuie să includă printre altele sparanghel (Spargel) și raci (Krebs) proaspeți pe un pat de legume.

Christstollen este o rețetă tipică germană care datează încă din Evul Mediu. Pe atunci, însă, era doar o patiserie de post. Astăzi cea mai cunoscută rețetă  de Christstollen este cea din Dresda, care se bucură de o mare popularitate în fiecare an mai ales de Crăciun. Pentru ca un Christstollen să poată fi numit Dresdner Christstollen, acesta trebuie să conțină unt (Butter), făină (Mehl), coajă de portocală (Orangenschale), lămâie (Zitrone) și stafide (Rosinen). Conservanții, aromele și margarina sunt interzise ca ingrediente în Dresdner Christstollen.

 

Thüringen

Thüringen

Thüringer Klöße sunt găluște din cartofi. Aceste găluște au luat naștere în urmă cu aproximativ 200 de ani, în perioadele de recoltă slabă din pădurea Thüringen , dar au ajuns repede un fel de mâncarea națională. Astăzi Thüringer Klöße a devenit o mâncare tipică de duminică, care se servește împreună cu diverse tipuri de varză gătită, în special varză murată sau mâncare de varză roșie.

Hessen

Hessen

Oricine vizitează Hessen trebuie să încerce Grüne Sauce (sosul verde). Acesta este un reper culinar al orașului Frankfurt am Main și este mâncat cu carne de vită sau pește. Ierburi proaspete, printre care: arpagic (Schnittlauch), măcriș (Sauerampfer) și pătrunjel (Petersilie), sunt esențiale pentru un sos verde perfect.

Nordhein-Westfallen

Nordrhein-Westfallen

O mâncare tradițională germană din zona Nordrhein-Westfallen este pâina denumită Pumpernickel. Producția specialității de pâine făcută din făină de secară necesită multă sensibilitate. Pumpernickel este gătit în recipiente cu aburi la aproximativ 100 de grade pentru mai mult de 20 de ore.

O altă mâncare tipică acestei zone este Himmel un Ääd (cer și pământ). Cerul se referă la mere, iar pământul se referă la cartofi, deobicei gătiți piure. Deobicei Himmel un Ääd este servit alături de bacon sau cârnați de ficat și ceapă prăjită.

Rheinland-Pfalz

Rheinland-Pfalz

Spre deosebire de mâncărurile de zi cu zi, Sauerbraten este un fel de mâncare tipic de duminică. Există în mai multe regiuni germane, dar  câteva variante sunt tipice zonei Rheinland-Pfalz. Sauerbraten este făcut din carne de vită, care este marinată timp de câteva zile într-o marinată din vin (Wein), oțet (Essig) și mirodenii (Gewürze), precum muștar (Senf) și frunze de dafin (Lorbeer). Specialitatea este servită cu un sos dulce-acrișor.

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg

Schwarzwälder Kirschtorte sau Tortul de cireșe din Pădurea Neagră este un tort clasic german, din regiunea Baden-Württemberg, care constă dintr-un blat de biscuiți de cacao (Kakaobiskuit) îmbibat într-un sirop de cireșe și umplut cu frișcă și cireșe. Tortul este acoperit cu un strat generos de ciocolată (Schokolade) și ornat cu frișcă, ciocolată rasă și cireșe (Kirschen).

O altă mâncare tradițională germană din regiunea Baden-Württemberg este Maultaschen. Aceste găluște din aluat de paste sunt adesea umplute cu carne tocată (Hackfleisch), cârnați de vițel (Kalbswürste) sau cu spanac (Spinat) și pătrunjel. Se spune că Maultaschen au fost inventate de către călugării care nu voiau să se descurce fără carne în timpul Postului și astfel o ascundeau în găluște pentru a se “ascunde” în fața lui Dumnezeu.

Bayern

Bayern

Covrigul din Bavaria, sub denumirea sa de Brezel, este un adevărat simbol al bucătăriei germane. Este o specialitate bavareză pe care o veți găsi cu siguranță în alte orașe germane, dar nu ca în München, unde se mănâncă peste tot, în orice moment al zilei și mai ales pentru micul dejun împreună cu mezeluri albe, însoțite de muștar dulce cu miere și, desigur, jumătate de litru de bere (Bier).

Die Wurst, cârnatul, este probabil cel mai tipic fel de mâncare germană, așa că nu puteam să nu îl includem în această listă. Indiferent dacă este din carne de vită, sau de porc, cârnatul se mănâncă adesea cu diferite tipuri de sosuri, de obicei într-o chiflă. Există mai mult de 1500 de tipuri de cârnați în Germania, printre care Rostbratwurst, Bockwurst,  Weißwurst, Nürnberger Bratwurst, deci cârnatul este un tip de mâncare foarte popular în Germania

 

Călătoria noastră culinară se sfârșește aici, dar dacă cumva v-am făcut poftă de învățat, și nu de mâncat, puteți accesa aceste 10 lecții de germană gratuite pentru începători sau vă puteți încrie la un curs de germană organizat de Centrul Gutenberg.