Certificate de limba germană – Tot ce trebuie să știi despre ele

  1. Certificate de limba germană – care sunt certificatele disponibile în România?
  2. La ce m-ar ajuta o diplomă?
  3. Cum stabilesc de care certificat am nevoie?
  4. Unde pot obține oricare acreditare necesară?
  5. Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde mai jos.
  6. Alternativ, poți urmări acest clip video despre diplome și certificate de limba germană.

Primim foarte des întrebări despre diplome, certificate de limba germană și examene. Așa că ne-am hotărât să redactăm acest articol, pentru a detalia fiecare aspect care ține de o evaluare a limbii germane. O dată cu învățarea limbii germane, apare deseori în discuție și subiectul despre un examen de limbă sau nevoia de a obține un certificat de germană.

Ce este un certificat de limbă

Ce este un certificat de limbă și care sunt nivelurile de limbă?

Despre certificatele de limba germană

Certificatele de limbă sunt obținute în urma unui examen scris și oral. Ele menționează performanțele la cele cinci competențe stabilite de Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi și nivelul european atins de candidat la fiecare dintre ele. Competențele și predarea bazată pe competențe se concentrează pe ceea ce elevii sau cursanții trebuie să poată face cu limba străină învățată. Această abordare poate fi descrisă ca „definirea obiectivelor educaționale în termeni de descrieri precise măsurabile ale cunoștințelor, abilităților și comportamentelor pe care elevii ar trebui să le dețină la sfârșitul unui curs de studiu”.

Având în vedere această definire, cele 5 competențe, dacă vorbim de învățarea unei limbi străine, sunt:

  • capacitatea de înțelegere, atunci când ascultăm (Hörverstehen)
  • capacitatea de înțelegere, atunci când citim (Leseverstehen)
  • capacitatea de exprimare în scris (Schriftliche Produktion)
  • capacitatea de exprimare orală, în care se urmărește pronunția și intonația (Mündliche Produktion)
  • capacitatea de participare la dialog, în care se urmărește înțelegerea și interpretarea (Sprachmittlung)

Despre nivelurile de limbă

Pentru fiecare din cele 5 competențe se evaluează nivelul de limbă. Nivelul limbilor este împărțit în șase niveluri de la A1 (începători) la C2 (experți) în conformitate cu Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi. Aceste niveluri descriu un standard internațional de competențe, cu alte cuvinte ce și cât poate exprima și comunica o persoană aflată la nivelul respectiv.

A1 – A2 corespund nivelului elementar. Îl putem numi și începător.

La A1, cursantul poate înțelege și utiliza expresii familiare, cotidiene și propoziții foarte simple, care vizează satisfacerea nevoilor specifice. Mai multe despre nivelul A1 puteți citi aici.
A2 presupune capacitatea de înțelegere a propozițiilor și expresiilor utilizate frecvent, care sunt legate de domenii cu o importanță imediată (de exemplu, informații personale și de familie, cumpărături, muncă, zona locală). Am scris un articol mai detaliat despre acest nivel, aici.

B1 – B2 cuprind aplicația independentă a vorbirii. Sau mai simplu spus, este nivelul intermediar.

La B1, cursantul poate raporta despre experiențe și evenimente, descrie vise, speranțe și obiective și poate oferi motive scurte sau explicații pentru planuri. Poate exprima puncte de vedere.
La B2 poate înțelege conținutul principal al textelor complexe pe subiecte concrete și abstracte. Înțelege, de asemenea, discuțiile de specialitate în propria specializare.

C1 – C2 este nivelul dorit de toată lumea, utilizarea competentă a limbajului sau nivelul avansat (C2 este nivelul nativ).

La C1, cursantul poate înțelege o gamă largă de texte solicitante și se poate exprima spontan și fluent, fără a fi nevoie să caute cuvinte mai clar.
C2 este nivelul la care cursantul poate înțelege ușor practic tot ce citește sau aude. Poate rezuma informațiile din diverse surse scrise și orale și, în acest sens, oferă motive și explicații într-o reprezentare coerentă. Se poate exprima spontan, foarte fluent și precis și poate clarifica nuanțe mai fine de semnificație, chiar și în situații mai complexe.

Despre toate nivelurile de limbă, am pregătit un articol mai complex aici.

La ce mă ajută un certificat de limbă

La ce mă ajută un certificat de limbă?

De regulă, certificatele de limba germană sunt necesare pentru admiterea într-o universitate (în țară sau în afară). Mai pot fi cerute ca dovadă a calificării pentru postul dorit sau ca o condiție necesară pentru șederea în regiunea DACH (țările cu limba germană ca limbă maternă). Un astfel de certificat lingvistic dovedește abilitățile dvs. de limbă în germană.

Conducerea universității, angajatorul sau autoritățile de imigrare așteaptă dovada abilităților tale de limbă pentru a se asigura că vorbești limba germană la un anumit nivel, astfel încât să îți poți desfășura cu succes munca sau studiul. Pe lângă toate acestea, un certificat de limba germană, este, de asemenea, o confirmare pentru tine, că ești la curent cu provocările lingvistice pentru a te descurca cu succes în limba germană.

Ce certificate de limba germană există în România?

Ce certificate de limba germană există în România?

În România există diferite opțiuni când vine vorba de certificate de limba germană. Majoritatea opțiunilor de certificate de limba germană prezentate mai jos sunt independente, asta înseamnă că nu trebuie să urmați cursul de germană la același furnizor. Fiind, totuși, entități diferite, partea de cursuri și obligativitate cel mai sigur o verificați direct la fiecare furnizor de examen în parte.

  1. DSD (Das deutsche Sprachdiplom)
  2. Certificatele Goethe
  3. TestDaF
  4. Certificat TELC
  5. ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom)

Să le luăm pe rând.

DSD

DSD (Deutsches Sprachdiplom)

Cui se adresează?

Acest certificat de limba germană se adresează exclusiv elevilor care merg la o școală, în care predarea limbii germane este supravegheată de Oficiul Central pentru Școli din Străinătate (Zentralstelle für Auslandsschulwesen – ZfA).

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

Statul german a creat o infrastructură complexă de predarea a limbii germane și de formare pe limba germană la nivel internațional. Drept urmare există o serie întreagă de instituții care supervizează și sprijină învățarea și predarea limbii germane. Pentru sistemul educațional formal și în special, pentru școli, această entitate responsabilă de predarea limbii germane este ZfA, oficiul menționat anterior. Sprijinul instituției față de școlile din România se traduce în trimiterea unui profesor german, care se ocupă exclusiv cu pregătirea elevilor pentru examenul DSD. În România există 48 de școli partenere DSD. Aici puteți găsi lista completă cu școli în care se poate învăța germana ca limbă străină și da examenul DSD ulterior.

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

Este, probabil, cel mai căutat dintre certificatele de limba germană, în special când vine vorba de admiterea la o facultate în regiunea DACH (țările care vorbesc germana ca limbă maternă). Mai poate fi folosit la echivalarea creditelor pentru o limbă străină la facultate, fiind recunoscut la nivel internațional.

Ce perioadă de valabilitate are?

Este un certificat care nu își pierde valabilitatea, o dată obținut, acesta are valabilitate pe întreaga durată a vieții.

Cât costă?

Este gratuit. Orele de germană sunt incluse în orarul elevilor înscriși la profile care includ limba germană, deci nu costă nimic în plus orele, iar pentru participarea la examen nu se percepe nicio taxă.

Cum funcționează?

Se evaluează toate cele 5 competențe, în cadrul a două probe importante:

a) Probă de înţelegere a textelor scrise (Leseverstehen), audiate (Hörverstehen), precum şi de producere de mesaje scrise (schriftliche Produktion), probă care are de regulă loc la începutul lunii decembrie.

b) Probă orală – elaborarea unei prezentări orale pe baza unor elemente date la prima vedere (Mündliche Kommunikation) şi prezentarea proiectului (mapei) cercetat și conceput timp de 5 luni (mai – noiembrie).

În comisia de evaluare se află atât profesori români, cât și profesori germani (angajați ai ZfA).

Rezultatele oficiale şi înmânarea diplomelor se face, de regulă, în luna mai.

Certificatele Goethe

Certificatele Goethe

Cui se adresează?

Examenele Goethe-Institut sunt disponibile tuturor celor interesați. Aceste examene sunt concepute pentru atestarea cunoștințelor de germană ca limbă străină și germană ca limba a doua.
Se recomandă atingerea unei vârste minime pentru participarea la examen.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

Institutul Goethe din București și Centrul Cultural German (Centru Goethe) din Cluj sunt cele 2 entități în România care organizează examenele pentru a putea obține astfel de certificate de limba germană.

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

Dacă nu ești elev într-una din școlile DSD din țară, alternativa la fel de bine văzută și recunoscută internațional în rândul certificatelor de limba germană poate fi unul dintre certificatele Goethe.

O parte dintre certificatele disponibile (examenele Goethe-Zertifikat C2: Großes Deutsches Sprachdiplom, Zentrale Oberstufenprüfung, Kleines Deutsches Sprachdiplom și Großes Deutsches Sprachdiplom) sunt recunoscute ca atestate de limbă adecvate pentru studiul universitar în Germania. De asemenea, se poate folosi, pentru echivalarea creditelor pentru o limbă străină la facultate.

Ce perioadă de valabilitate are?

Certificatele Goethe-Institut aferente examenelor Goethe-Zertifikat A1 până la C2 sunt valabile pe durată nelimitată. Multe instituții și angajatori solicită, însă, un certificat care să nu fie mai vechi de doi ani.

Cât costă?

Examenele Goethe se plătesc și sumele variază în funcție de tip de examen, nivel. Aici puteți vedea o listă de tarife. Vă puteți informa cu privire la prețuri direct pe site-urile celor două centre din România, Institutul Goethe București și Centrul Cultural German Cluj.

Cum funcționează?

La institutul Goethe se pot alege examene pe toate nivelurile de limbă. Toate tipurile de certificate de limba germană disponibile la ei le regăsiți aici.

Participarea la examen nu este condiționată nici de frecventarea unui anumit curs de pregătire lingvistică, nici de obținerea unui certificat de nivel inferior celui de examen.

Ca evaluare, asemeni tuturor examenelor internaționale de limbă, se evaluează cele 5 competențe. Evaluarea se compune din modulele Citire, Ascultare, Exprimare în scris și Exprimare orală (examen oral pe perechi). Examenul se poate susține în cele 2 centre menționate, în versiune digitală sau pe hârtie. Examenul și evaluarea candidaților se desfășoară în toată lumea după standarde unitare.

TestDaF

TestDaf

Cui se adresează?

Persoanelor interesate de un studiu în afară. TestDaF este disponibil la nivel mondial și este recunoscut de toate universitățile din Germania ca un test de limbă pentru admiterea studenților străini.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

Institutul TestDaF este o entitate a Societății pentru Pregătirea și Dezvoltarea Studiilor Academice (g.a.s.t.) e. V. și un institut afiliat al Universității la Distanță din Hagen (FernUniversität in Hagen) și al Universității Ruhr Bochum.

TestDaF funcționează sub formă de licență, care se acordă centrelor de limbă și/sau de testare, care respectă standardele de calitate impuse. TestDaF este în prezent licențiat în 96 de țări, fapt care se traduce în centre de testare aprobate oficial.

În România, acest test se poate da la:

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

Certificatul TestDaF este recunoscut de toate universitățile și colegiile tehnice din Germania, pentru studiile în Germania, pentru profesiile academice din țara de origine, pentru schimbul academic.

Ce perioadă de valabilitate are?

Certificatul TestDaF este valabil pe o perioadă nedeterminată.

Cât costă?

Pentru TestDaF, participanții trebuie să plătească o taxă de examinare. Institutul TestDaF a definit 3 grupuri de țări cu prețuri diferite. Puteți afla prețul, fie înregistrându-vă online, aici, fie la centrul de testare direct.

Cum funcționează?

Nivelurile TestDaF TDN 3, 4 și 5 corespund nivelurilor B2 și C1 din Cadrul european comun de referință pentru limbi (GER). Având în vedere că este folosit pentru admiterea la o facultate în Germania, se evaluează, deci, doar nivelurile avansate (B2 și C1). Toate subiectele și sarcinile acestui examen sunt legate de contextul universității. Întrucât TestDaF se aplică solicitanților din toate domeniile de activitate și se poate presupune că nu există cunoștințe anterioare sau deloc cunoscute despre subiecte, subiectul este tratat într-un mod general înțelegător.

Examenul TestDaF constă din patru părți:

  1. Înțelegerea lecturii
  2. Înțelegerea audiată
  3. Exprimare scrisă
  4. Exprimare orală

La părțile de examen „Înțelegerea textului scris” și „Înțelegerea textului ascultat” primiți câte un punct pentru fiecare temă de lucru rezolvată corect (de ex. multiple-choice sau adevărat/fals). La încadrarea pe nivel contează așadar numărul de teme de lucru rezolvate corect. Cele două părți de examen „Exprimare în scris” și „Exprimare orală” sunt evaluate de evaluatori instruiți special, cu experiență. Evaluarea și încadrarea pe nivel se desfășoară pe baza unei grile de criterii. Găsiți informații detaliate pe site-ul lor: www.testdaf.de. Puteți repeta examenul de oricâte ori doriți.

Certificat TELC

Certificat TELC

Cui se adresează?

Nu exclud pe nimeni interesat, examenele TELC prezintă opțiuni pentru orice grup de vârstă și nivel. Totuși, fiind examenele care se dau la finalul cursurilor de integrare, se adresează cu precădere persoanelor care s-au mutat în Germania și doresc să aplice pentru cetățenie.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

TELC vine de la “the european language certificates” (certificatele de limbă europeană). Firma TELC (Telc gGmbH) este unul dintre cei mai importanți furnizori de teste de limbaj standardizate.

Examenele TELC sunt oferite la peste 3.000 de centre de examen din întreaga lume.

În România sunt accesibile la:

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

În Germania, TELC gGmbH este partener al guvernului federal pentru testarea limbii la sfârșitul cursurilor de integrare. Oricine dorește să solicite cetățenia germană poate demonstra abilitățile lingvistice necesare cu un certificat TELC. În toate țările de limbă germană, certificatele TELC germane sunt recunoscute atunci când vine vorba de permise de ședere.

Pe plan internațional, testele de limbă TELC sunt recunoscute pe scară largă de companii, agenții guvernamentale, școli și universități. Nu există un organism european care să reglementeze aspectele de echivalare și recunoaștere la nivel central. Fiecare instituție își solicită propriile documente doveditoare, care să ateste competența lingvistică.

Ce perioadă de valabilitate are?

Certificatele obținute în urma unui examen TELC nu au perioadă de expirare.

Cât costă?

Valoarea taxei de examinare o puteți afla direct la centrul de examinare.

Cum funcționează?

Examenul constă dintr-o parte scrisă și o componentă orală. Examenul scris durează 65 de minute. Fără un timp suplimentar de pregătire, de regulă urmează examenul oral imediat după.

Österreichisches Sprachdiplom

Österreichisches Sprachdiplom (ÖSD) – Examenul de limbă austriac

Cui se adresează?

Fiind recunoscut internațional, certificatul se adresează oricui are nevoie de a-și atesta competențele de limba germană în mod oficial, având examene pentru toate nivelurile de limbă A1-C2.

Cine îl organizează și unde pot obține certificatul?

ÖSD este o organizație non-profit sub conducerea științifică a unui director general. Un consiliu de administrație a fost înființat ca un organism de supraveghere și consultativ, iar ÖSD este asistat de un consiliu științific consultativ și de adunarea generală. Funcționează, asemeni multor alte teste din lista noastră, sub formă de licență acordată diferitelor centre de limbă locale, dacă respectă cerințele și standardele de calitate impuse de entitatea mamă.

În România există 3 centre acreditate ÖSD:

Ce recunoaștere are? La ce îl pot folosi?

Diploma austriacă de limbă germană (ÖSD) este un sistem de examinare recunoscut de stat pentru germană ca limbă străină și a doua limbă. Certificatele ÖSD sunt recunoscute în Austria, Germania, Elveția și Südtirol (Italia), când vine vorba de admiterea la o facultate sau pentru echivalarea creditelor pentru o limbă străină. Poate fi recunoscut internațional și de angajatori. În oricare situație, trebuie verificat direct cu instituția de care ești interesat, dacă acceptă acest gen de certificat sau văzut exact dacă cere certificat ÖSD.

Ce perioadă de valabilitate are?

Certificatele ÖSD nu au dată de expirare.

Cât costă?

Costurile variază în funcție de examen/nivel, țară și centru de examinare. Pentru informații despre prețurile respective, vă rugăm să contactați centrul de examinare ales.

Cum funcționează?

Examenele ÖSD sunt independente. Asta înseamnă că nu trebuie să participați la un curs pentru a susține un examen ÖSD.

Examenul ÖSD este oferit în două module: examen scris (citire, ascultare, scris) și examen oral (vorbire). Modulele pot fi preluate și certificate individual sau împreună. Dacă ambele module sunt parcurse la aceeași dată de examen, se eliberează un certificat general. Dacă este trecut un singur modul, se va emite un certificat de modul.

Examinarea este efectuată de doi examinatori ÖSD instruiți. Aceștia evaluează apoi performanța participanților. La cerere, este posibilă inspecția fișei de evaluare.

Concluzii

După cum puteți vedea, opțiunile sunt nenumărate. Aceasta este o listă pe care o actualizăm constant și cu siguranță nu sunt toate examenele și certificatele disponibile, ci prezintă opțiunile pe care echipa noastră le-a identificat pentru moment în materie de certificate de limba germană.

Recomandăm, înainte de a opta pentru oricare dintre certificatele de limba germană, să verificați în cadrul entității care v-a solicitat diploma ce anume vi se cere. Așa cum am menționat și pe parcursul articolului, este posibil ca în funcție de instituție doar anumite certificate să fie acceptate.

Acestea au fost informațiile noastre despre certificate de limba germană. Nu ignorați, totuși, faptul că la sfârșitul zilei cunoștințele reale pe care le dețineți sunt cele care contează, și nu diploma sau hârtia. Pentru orice întrebare legată de limba germană în România, echipa germana.ro vă stă la dispoziție!

Certificate de limba germană

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană