Nivelurile de limba germana

De ce contează nivelurile de limba germana?

Fie că e vorba de completarea unui CV, înscrierea la facultate sau alegerea unui curs, cunoașterea propriului nivel de limbă este un aspect esențial atunci când studiezi germana. Autoevaluarea poate fi complicată în asemena cazuri, însă dacă te familiarizezi cu sistemul de referință valabil în Europa, nu ar trebui să ai probleme. Tocmai de aceea, vă prezentăm mai jos nivelurile de limba germana și nu numai.

Cum s-au stabilit aceste niveluri?

Pentru a facilita schimburile interculturale și implicit răspândirea limbilor între țările membre, Consiliul European publică în anul 2001 documentul intitulat: Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi: Învățare, Predare, Evaluare (CECRL). Acesta propune structurarea competențelor lingvistice în 3 domenii principale :

    • înțelegere (ascultare, citire);
    • vorbire (participare la conversație, discurs oral);
    • scriere.

În funcție de acestea, au fost elaborate 6 niveluri de referință: A1, A2, B1, B2, C1, C2, care practic cuprind parcursul învățării unei limbi de la primele cuvinte până la performanța de a vorbi cu ușurința unui nativ. Iată ce trebuie să știi despre fiecare dintre acestea:

Nivelurile de limba germana

Utilizator elementar (Elementare Sprachwendung):

  • A1-nivelul introductiv:

Acesta este utilizatorul care a făcut primul pas înspre limba germană. Poate să se prezinte pe sine sau pe altcineva privind aspecte precum numele, originea, vârsta, statutul sau să menționeze pe scurt interesele personale. Își poate exprima nevoi concrete prin enunțuri simple și poate înțelege și folosi expresii uzuale. Practic, dacă ai merge în Germania cu acest nivel, ai putea să spui de unde vii, să trimiți o carte poștală sau să întrebi ce zi e în cazul unui acces subit de amnezie.

  • A2-nivelul de bază:

Aria de cunoștințe se extinde înspre teme cu relevanță imediată, precum: informații despre propria persoană și familie, profesie, hobby-uri, mediul de trai. Utilizatorul poate lua parte la conversații simple, la obiect, care presupun un schimb direct de informații. Încet, încet, poți începe să îți cauți un Briefpartner (prieten prin corespondență).

Utilizator independent (Selbständige Sprachwendung):

  • B1-nivelul intermediar:

Utilizatorul poate să folosească limba germană într-un mod coerent pentru a discuta teme familiare și a descrie evenimente. Expus unor subiecte cunoscute, prezentate într-un limbaj standard, este în stare să înțeleagă ideile principale. Își poate exprima opiniile, aducând argumente simple.

  • B2-nivelul post-intermediar:

Utilizatorul este capabil să înțeleagă conținuturi scrise și orale mai complexe, abstracte sau concrete și poate aborda teme de specialitate, dacă este familiarizat cu acestea. Poate comunica fără mari dificultăți cu un nativ și să se exprime în mod detaliat pe o gamă relative largă de subiecte.

Utilizatorul experimentat (Kompetente Sprachverwendung):

  • C1-nivelul autonom:

Acest nivel presupune utilizarea limbii într-un mod spontan, natural, vorbitorul exprimându-se liber și cu ușurință, fără a avea nevoie să se gândească mult înainte. Limba poate fi utilizată în majoritatea contextelor (social, profesional sau academic). Poate de asemnea distinge diferite nuanțe în comunicare.

  • C2-nivelul de stăpânire al limbii:

Înțelegerea lipsită de efort a conținuturilor citite sau auzite. Exprimarea este fluentă și precisă, vorbitorul fiind familiarizat atât cu expresii idiomatice cât și cu registrul colocvial. Poate face distincție între nuanțe fine de sens.

Cursuri și tabere de limba germana, pentru învățarea și exersarea limbii

Dacă vreți să vă apucați de un curs de limba germana și sunteți din Cluj, sau doriți să vă trimiteți copilul la o tabără în limba germană dedicată elevilor, indiferent de clasa în care sunt

Concluzii:

Nivelurile de limba germana sunt fac parte din sistemul de referință european, care permite recunoașterea competențelor lingvistice. Autoevaluarea este importantă pentru optimizarea procesului de învățare, deoarece oferă obiective concrete înspre care trebuie țintit pentru a progresa. Pentru o prezentare în detaliu a celor 6 niveluri, poți consulta documentul de pe site-ul Europass (https://europass.cedefop.europa.eu/sites/default/files/cefr-ro.pdf).

Nu în ultimul rând, este important să ai în vedere și validarea cunoștințelor dobâdite prin obținurea unui atestat de limbă, de cele mai multe ori necesar pentru CV. Pentru limba germană, cele mai uzuale examene recunoscute internațional sunt testDaF, Goethe-Zertifikat sau DSD (Deutsches Sprachdiplom).

Mai avem o ultimă recomandare, un ghid complet de prezentare a limbii germane dedicat începătorilor.

 

Nivelurile de limba germana

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană