Substantivul în limba germana, pe scurt – 4 informații utile

Precum în majoritatea limbilor, substantivul în limba germană reprezintă o parte de vorbire elementară. Substantivul are rolul de a denumi ființe, obiecte, locuri, fenomene ale naturii, evenimente sau noțiuni abstracte. Însă după cum este de așteptat, substantivul din limba germană are diverse particularități. Acestea sunt extrem de importante pentru oricine își dorește să stăpânească limba germană. În cele ce urmează, am adunat câteva dintre aspectele principale, pentru oricine dorește să se familiarizeze cu substantivul în limba germană.

Dacă încă nu ești sigur/ă că vrei să înveți limba germană, îți recomandăm un articol complet despre prezentarea limbii germane, dedicat începătorilor.

Ce trebuie să știi despre substantiv când începi să înveți germană?

Scrierea substantivul în limba germană:

O primă particularitate a substantivelor în limba germană o reprezintă modul de scriere al acestora. Spre deosebire de alte limbi, unde doar substantivele proprii se scriu cu majusculă, în limba germană, întraga clasă a substantivelor se scrie astfel:

 • română: Ana citește o carte pe săptămână.
 • germană: Ana liest ein Buch pro Woche.

Deși la început poate fi mai greu să te obișnuiești cu acest aspect, datorită majusculei poți distinge în orice situație substantivele, ceea ce poate fi util când încă nu ești atât de bine familiarizat cu limba.

Genurile substantivul în limba germană:

Un alt aspect esențial al substantivelor în germană sunt genurile gramaticale. Acestea sunt de regulă indicate prin articolul hotărât sau nehotărât în cazul nominativ, după cum urmează:

Articolul HOTĂRÂT:

 • DER-genul masculin (der Stuhl, der Schmetterling, der Herbst)
 • DIE-genul feminin (die Birne, die Freude, die Schule)
 • DAS-genul neutru (das Auto, das Buch, das Haus)
 • Articolul NEHOTĂRÂT:
 • EIN-genul masculin (ein Stuhl, ein Schmetterling, ein Herbst)
 • EINE-genul feminin (eine Birne, eine Schule)
 • EIN-genul neutru (ein Auto, ein Buch, ein Haus)

Este recomandat ca atunci când înveți un cuvânt nou să nu lași articolul deoparte, deoarece genurile substantivelor dictează și formele pentru celelate cazuri (acuzativ, dativ, genitiv).

Însă există și o parte bună: deși nu acoperă în totalitate substantivele din germană, există un set de criterii pe baza căruia poți identifica mult mai ușor genurile acestora. Dacă vrei să vezi exact, am scris un articol despre asta.

Trecerea de la masculin la feminin a substantivelor

Pentru a forma femininul unor substantive de gen masculin care denumesc statutul profesional de regulă, adăugă –in la final.

Ex: der Lehrer + IN = die Lehrerin

       profesorul             profesoara

În cazul acestor substantive, pluralul se obține adăugând terminația –en:

die Lehrerin-die Lehrerinnen ! n-ul din final se dublează

Pluralul substantivul în limba germană:

Pentru a forma plurarul substantivelor în limba germană, se folosesc următoarele terminații: -n/-en, -e, -e/-er sau -s. În unele cazuri însă, substantivul rămâne la fel. Și în acest caz, există un set de criterii care indică terminația potrivită.

Ex:

 • der Student-die Studenten;
 • die Hand-die Hände;
 • das Auto-die Autos.

După cum se poate observa mai sus, articolul hotărât devine la plural die, indiferent de gen. De asemenea, vocalele ”u” sau în cazul anterior “a” pot să se modifice prin umlaut.

Substantivele compuse

Kompositum sau Zusammensetzung înseamnă în germană cuvinte compuse. Prin ce se remarcă însă în limba germană acest fenomen este lipsa unei limite numerice în alipirea cuvintelor. Ce este important de reținut însă în cazul substantivelor compuse? Indiferent de lungimea cuvântului, acesta are un cuvânt de bază (Grundwort), care impune genul substantivului.

Ex: das Meer + die Jungfrau = die Meerjungfrau

                               Grundwort

Mai sus se poate vedea cum pentru termenul de sirenă din limba germană se alătură cuvintele pentru mare si fecioară. Deoarece substantivul Meer reprezintă doar un atribut, o particularitate a substantivului Jungfrau, acesta din urmă va fi das Grundwort. Prin urmare, cuvântul final va prelua genul feminin.

Aceasta a fost introducerea noastră pentru substantivul limbii germane. Sperăm că articolul nostru ți-a fost de folos pentru a te familiariza cu cele mai importante aspecte ale acestuia. Chiar dacă anumite elemente pot părea mai dificile, Aller Anfang ist schwer, însă atât timp cât ai în vedere esențialul, restul va veni de la sine atât timp cât ești determinat și continui să exersezi.

Dacă doriți să începeți un curs de limba germană și sunteți din Cluj-Napoca, vă invităm să vă înscrieți la un curs de germană aici. Dacă aveți copii și doriți să îi trimiteți la o tabără în limba germană în România, vă invităm să intrați pe TabaraDeGermana.ro

substantivul in limba germana

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană