Școala germană maternă în România

Școala germană maternă – de ce ar putea fi școala potrivită pentru dezvoltarea armonioasă a copilului dumneavoastră?

Se spune că şcoala este cea care modelează fiinţa umană. Ne-am gândit că ar putea fi comparată chiar cu un „laborator”. Poate vă întrebați: de ce? Fiindcă e ca o încăpere în care diverse ingrediente, amestecate într-un fel sau altul, creează o reacție. Iar reacțiile acestea diferă în funcție de mai mulți factori … exact ca în cazul personalității unui copil. Exact acest „laborator” este cel care, pe lângă familie, formează personalitatea socială și culturală a celui mic. Și atunci întrebările care apar sunt următoarele: ce este diferit în a fi elev la o școală germană maternă? Ce beneficii aduce?

Școala germană maternă

Școala germană maternă

Pentru a putea răspunde la întrebarea aceasta, noi, cei din Asociația Gutenberg, am hotărât că ar fi timpul să vă explicăm ce înseamnă să fii elev la o școală germană maternă. De fapt, copilăria noastră a însemnat o educație plurilingvă. Cum de? În cele mai multe familii se vorbea limba română sau limba maghiară acasă, iar la școală limba de predare era limba germană.

Da, asta însemna că parcurgeam toate materiile în limba germană și, pe lângă asta, mai învățam și limba engleză. Poate că vi se pare ceva extrem de greu. Și da, nimeni nu spune că a fost ușor. Noi aveam întotdeauna o materie în plus la examene. Aveam mai multe opere de studiat, mai multă gramatică de învățat. Dar știți care e concluzia noastră acum? Că a meritat pe deplin! Și cred că asta spune tot!

A fi elev la o școală germană maternă și să vorbești o altă limbă acasă sau în timpul liber e ca și cum ai vorbi o limbă cu mama și o altă limbă cu tata. Poate că pentru unii pare ceva de neconceput, dar, de fapt, e ceva extrem de cool în ziua de azi!

evenimente si traditii la școala germană maternă

Evenimente și tradiții la școala germană maternă

A sta la școală 8 ore și a vorbi timp de atâtea ore la materii diferite o limbă pe care nu o vorbești acasă, și anume germana, înseamnă, din start, a crește înconjurat de două culturi mai mult sau mai puțin diferite: cea germană și cea a țării în care stai sau cea a căror tradiții sunt respectate acasă. Prin urmarea cursurilor la o școală germană maternă am început să luăm parte la diverse evenimente, precum: Fasching/Karneval (Carnavalul german), bazarul de Crăciun, ziua Sf. Martin.

Carnavalul german

Carnavalul german

În trecut, oamenii se deghizau pentru a alunga spiritele rele și demonii iernii și pentru a grăbi venirea primăverii. În zilele noastre, carnavalul se serbează din bucuria de a ne costuma și din dorința de a rupe rutina iernii. Este o tradiţie veche de secole. Înaintea postului catolic şi reformat, oamenii se costumau, petreceau, erau veseli, astfel încât, în perioada următoare, să-şi găsească echilibrul sufletesc şi spiritual. Carnavalul are loc în fiecare oraș german, cele mai importante fiind însă cele din marile orașe, ca de exemplu: Nürnberg, Köln, Münster, Düsseldorf, Aachen sau Mainz.

Bazarul de Crăciun

Bazarul de Crăciun

Ei bine, acest eveniment are loc în fiecare an, înainte de vacanța de Crăciun, pe holurile liceului. Data bazarului este anunțată elevilor cu două săptămâni înainte. Bineînțeles că toate clasele sunt îndemnate să participe cu cele mai bune idei la acest eveniment, care are ca scop strângerea de fonduri în scop caritabil.

La bazar toți cei care voiam să participăm, aveam câte un stand unde puteam vinde ceea ce pregăteam. La început, la bazar se vindeau prăjituri făcute de noi, elevii liceului. Cu timpul, bazarul s-a dezvoltat. Au început să apară și felicitările originale create de către elevi, globurile hazlii, cerceii sau mărgelele. Tradiția bazarului s-a păstrat și știm sigur că ea nu se va pierde, pentru că aduce zâmbete pe fețele tuturor.

Ziua Sf. Martin

Ziua Sf. Martin (Sărbătoarea lampioanelor)

Obiceiul de a-l sărbători pe sfântul Martin – în ziua de 11 noiembrie, ziua în care a fost înmormântat la Tours, în 397 – se mai practică și în zilele noastre, de atâtea secole, mai ales de către catolici. Există o tradiție germană care marchează acest eveniment. Ea se numește Laternenfest (Sărbătoarea lampioanelor), respectiv se merge pe stradă cu lampioane și se cântă în cinstea Sfântului Martin, soldat care a ajutat extrem de multă lume, care mai apoi s-a călugărit și a ajuns episcopul orașului Tours.

Basmele fraților Grimm

Basmele fraților Grimm

Faptul că învățăm multe despre geografia Germaniei, ne ajută să identificăm locurile în care se întâmplă acțiunea din celebrele basme ale fraților Grimm. De exemplu, este vorba despre castelul din Sababurg care a inspirat povestea Frumoasei din Pădurea Adormită, Trendelburg – oraș vizitat pentru Turnul lui Rapunzel, orașul Bremen – unde are loc acțiunea din Muzicanții din Bremen. Când ești copil și afli că unele din acele locuri chiar există, rămâi fascinat!

A fi elev la o școală germană maternă înseamnă o dezvoltare mult mai amplă. Mai mult de atât, înseamnă posibilitatea de a compara diferite situații, înseamnă, implicit, o comunicare mai bună. O școală germană maternă este mediul perfect pentru a face cunoștință cu medierea culturală.

De ce germană?

De ce germană?

Cultura germană a influențat cultura română în decursul istoriei. Să nu uităm că primul nostru rege, Carol I al României, principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost german. De menționat este și faptul că trăsăturile germane nu constă doar în punctualitate, severitate și rigurozitate, ci și în reinventare, descoperiri, trăiri inedite, exprimare, pasiune, luptă pentru idealuri (bune sau mai puțin bune). Pe scurt, în ciuda greșelilor din trecut, cultura germană și, implicit, a fi elev la o școală germană maternă înseamnă: multă IMPLICARE.

Dacă doriți să aflați mai multe despre activitățile Asociației Gutenberg, vă invităm să accesați următoarele pagini: Scoala de vară, Centrul de limba germană Gutenberg, Tabere pentru elevii din clasele 0-4, 5-8 și chiar și 9-12. Ne puteți urmări activitatea și pe pagina de Facebook Asociația Gutenberg și puteți rămâne la curent cu cele mai noi informații și resurse despre germană în România, accesând mai multe articole din secțiunea blog a site-ului Germana.ro.

Iar dacă doriți să luați parte la una dintre activitățile noastre online, vă recomandăm cursul online de germană pentru copii și tineri.

 

Carnavalul german

Carnavalul german

 

 

 

 

 

 

Ziua Sf. Martin (Sărbătoarea lampioanelor)

Ziua Sf. Martin (Sărbătoarea lampioanelor)

 

Autor: Diana Ziman