Vrei să înveți germană rapid și eficient? Echipa Gutenberg îți prezintă 6 sfaturi pentru a învăța mai rapid și mai eficient limba germană.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

 

Cunoașterea unei limbi străine înseamnă, în primul rând, posibilități mult mai mari de comunicare și acces la culturi noi, mai ales dacă este vorba de limba germană. Limbile străine în general îți dezvăluie cum gândesc alte societăți, care sunt experiențele, valorile și modul în care se exprimă.
Echipa Gutenberg a pregătit special pentru tine o serie de sfaturi pentru a învăța mult mai ușor această limbă atât de căutată.

Pentru a înțelege mai ușor, dorim să explicăm niște noțiuni generale de bază pentru a fi siguri că avem un limbaj comun și înțelegem același lucru.

Pe parcursul articolelor noastre, deseori apar concepte precum învățare sau memorare, și poate că dacă expertiza ta curentă nu este din domeniul psihologiei, nu ai avut nevoie să faci o diferențiere clară între concepte.

 

Care este diferența dintre învățare și memorare?

Memorarea şi învăţarea sunt atât de strâns legate, încât oamenii le confundă de multe ori între ele. Ca să nu încurcăm acești termeni recurgem la părerea specialiștilor.
Specialiștii definesc învăţarea ca un proces care va modifica un comportament ulterior. Memorarea pe de altă parte, este capacitatea de păstra în memorie cât mai mult timp informațiile învățate.
Procesul de învățare, mai ales dacă este vorba de limba germană, dar și în general, presupune percepție, observație, atenție, concentrarea atenției, gândire cu operațiile aferente gândirii, motivație și voință. Memoria și memorarea, pe de altă parte, presupun strict partea de stocare și reactualizare a cunoștințelor într-o sferă mai restrânsă.
Dacă ne dorim cu adevărat să învățăm limba germană, avem nevoie de procese ale memoriei și memorarea diferitelor noțiuni pentru a putea ajunge la independență și libertate totală de exprimare și înțelegere.

Procesele fundamentale ale memoriei sunt:
A) memorarea sau întipărirea
B) păstrarea sau conservarea lor
C) la nevoie, reactualizarea sau reproducerea.

Memorarea și întipărirea informațiilor noi și a lecțiilor de germană

Tot ce trebuie sa facem este să ne asigurăm ca informațiile noi care țin de limba germană ni se întipăresc în memorie, chiar dacă la început poate nu au foarte mult sens.

Mnemotehnica și abrevierile te ajută!

Pentru a reține mai ușor și pentru a învăța germană rapid, NU uita că mnemotehnica și abrevierile te ajută foarte mult!

Mnemotehnica, ce este acest cuvânt?

Mnemotehnica este o disciplină pe care o aplicăm zilnic. Se referă la un ansamblu de tehnici care înlesnesc memorarea datelor, folosindu-se de lanțuri de asociații mentale, conversiuni, rime, asonanțe etc. Ea dă senzația de “sens” a cuvintelor.
Exemplu: într-un număr de telefon se încearcă descoperirea unei reguli de construcție a lui sau a unui raport cu alte cifre semnificative pentru subiect.

La fel este și în învățarea limbii germane, să încerci să memorezi atâtea reguli, care nu au tot timpul sens, mai ales la început, poate părea o sarcină imposibilă.
Acronimele și abrevierile pot fi o structură de ajutor pentru a ușura memorarea.

Exemple celebre de acronime folosite în mnemotehnică sunt:

 • AIDA (Atenţie, Interes, Decizie, Acţiune – o binecunoscută tehnică în vânzări)
 • ROGVAIV – Roşu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet (ordinea culorilor în spectrul vizual).
 • prescurtări: “etc” – etcetera sau “ș.a.m.d” – și așa mai departe
 • conjugarea verbelor la prezent: E, -ST, -T, -EN, -T, -EN, sau mai simplu: est, ten, ten.

Toate acestea ne ajută în limba germană mai ales pentru a putea reține diferite reguli care nu au o explicație logică la început. Un exemplu ar putea fi ordinea complementelor în propoziție, locul predicatului etc – ș.a.m.d . 🙂 Ordinea corectă în cazul complementelor este: complementul de timp (temporales Objekt), de cauză (kausales Objekt), modal (modales Objekt) și la urmă cel local (lokales Objekt). Atfel, putem reține structura TeKaMoLo.

 

Asociază cu informații cunoscute sau de interes, pentru a te asigura că înveți germana rapid și eficient

Asocierea cu alte informații cunoscute este alt lucru care te ajută pentru a învăța rapid și ușor limba germană. Căută conexiuni cu informații pe care le știi deja sau cu subiecte care sunt de interes pentru tine. Învățarea se bazează pe asemănări și tipare. Ce înțelegem prin legături de acest tip?

Limba germană este o limbă germanică, deci are un trunchi comun destul de vast cu alte limbi care se trag din același “strămoș”, printre care și engleza.
Cuvintele care fac referire la aspectele din viața de zi cu zi, sunt cele care seamănă cu termeni din limba engleză.
Exemple:

 • Germană: Familie , Engleză: Family , Română: familie
 • Germană: Universität, Engleză: University, Română: universitate
 • Germană: Kamera, Engleză: Camera, Română: Aparat Foto
 • Germană: Haus, Engleză: House, Română: casă
 • Germană: Apfel, Engleză: Apple, Română: măr

 

Putem identifica de altfel legături cu limba franceză. Explicația este una simplă. În Epoca Luminilor, cultura și limba franceză era “la modă” în rândul claselor mai înstărite, motiv pentru care mulți termeni care descriu aspecte de interes pentru nobilimea de pe vremuri vor semăna cu cuvinte din limba franceză.
Exemple:

 • Germană: Elite, Franceză: élite , Română: elită
 • Germană: Regime, Franceză: régime , Română: regim (de conducere)
 • Germană: Zivilisation, Franceză: civilisation, Română: civilizație
 • Germană: Fassade , Franceză: façade , Română: fațadă

 

Conexiuni cu subiecte de interes (emoționale)

Alegerea unor subiecte de interes atunci când înveți sau conectarea aspectelor care trebuie memorare de teme care îți fac plăcere contribuie substanțial la îmbunățățirea memorării și învățării.

Volumul memoriei crește semnificativ atunci când se realizează o grupare pe criterii de semnificație, cu alte cuvinte reținem mult mai multe informații, atunci când ele au sens pentru noi.

De asemenea, mereu este mai ușor să reținem informații care sunt conectate de subiecte sau teme de interes pentru noi, deoarece intervin niște legături emoționale când ne gândim la lucruri care ne fac plăcere. Indiferent dacă ele sunt elemente de vocabular al limbii germane sau reguli gramaticale cu hobby-urile tale. Caută termenii și vocabularul din domeniile tale de interes (politică, sport, natură etc). Îți va fi mai ușor să reții o serie nouă de cuvinte atunci când ai în minte și imaginea echipei preferate de fotbal, terenul, poziția jucătorilor în echipă etc.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

Păstrarea / Conservarea informațiilor despre limba germană

Pe lângă toate sfaturile menționate de până acum, un prim sfat în direcția de păstrare a informațiilor pe termen lung și trecerea lor din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată este repetiția. Cu cât repeți mai mult, cu atât informațiile rămân mai mult în memorie!

 

Repetarea și exercițiul

După cum se spune: “Repetiția mama învățăturii” , sau în germană : “Übung macht den meister” (exercițiul creează maestrul).
Aceste două cuvinte funcționează perfect împreuna, așadar: repetă, repetă, repetă!

 

Concentrează-te pe un singur subiect și menține-ti atenția activă!

“Puterea de concentrare este legată de voinţă şi autodisciplină.” – Herbert Harris.

Când vine vorba de a învăța eficient și de a învăța rapid și eficient limba germană, multi-tasking-ul s-ar putea să nu fie cea mai bună idee. Concentrarea poate avea loc doar când ne focusăm pe o singură problemă, acceptăm o singură opţiune şi le negăm pe toate celelalte. Cu alte cuvinte, pentru a ne concentra, eliminarea este o condiţie obligatorie. Oferă concentrare fiecărui element pe rând, pentru ca rezultatul să fie unul calitativ.

 

Nu trece mai departe, dacă n-ai înțeles, citește atât cât este nevoie

Regula de aur a pedagogiei este învățarea cu înțeles. Este foarte important să înțelegi ceea ce înveți și să nu treci mai departe dacă ceva nu îți este clar. Reținerea presupune și înțelegere, deci rămâi pe același subiect până te lămurești.  Tot ceea ce trebuie sa faci este să exersezi, să repeți și să pui întrebări, până când totul îți este clar.
Dacă ceva nu îți este clar sau apar cuvinte necunoscute în limba germană, recomandăm dict.cc, un dicționar online foarte eficient.
Pentru o mai bună păstrare și conservare a informațiilor nou învățate, recomandăm exploatarea la maxim a timpilor morți, timp în care puteți repeta și clarifica eventuale aspecte care țin de învățarea limbii germane rapid și eficient. Aici puteți citi un articol mai detaliat despre acest subiect, de optimizare a timpilor morți.
De asemenea, considerăm că în mediul foarte tehnologizat în care trăim, o aplicație de învățat limba germană pe telefon v-ar putea fi utilă. Aici puteți citi un articol despre germana pe mobil.

6 Sfaturi pentru a invata limba germana rapid si eficient

Reactualizarea / reproducerea informațiilor învățate și memorate

O dată întipărite în memorie și conservate pe termen mai lung, următorul și cel mai important pas este să putem reproduce și accesa acele informații, oricând avem nevoie să înțelegem și comunicăm în limba germană. Reactualizarea și reproducerea informaților învățate sunt foarte importante.

Exersează cu prieteni, cunoscători de limba germană pentru a fi sigur că ai învățat bine

Cunoști persoane care vorbesc limba germană? Ai rude in Germania? Prieteni cunoscători de limba germană? PERFECT!
Acesta ar fi primul motiv pentru care să exersezi oral tot ce ai învățat până acum.
Cel mai bun mod de a măsura cât ai reținut și a verifica ce ai înțeles, este să explici tu la rândul tău. Pune-te în ipostaza “pedagogului”.
De asemenea, explicând unei alte persoane, pe lângă , că exersezi, pot apărea întrebări sau aspecte la care tu nu te-ai gândit. Astfel intervine provocarea de a găsi explicații la neclarități.

Împărtășește cu prietenii ce ai învățat

Folosind limba germană în cercul de prieteni, și procesul de învățare va fi unul plăcut, distractiv și interactiv, lucruri care vin ca un adaos la învățarea clasică.
Vorbitori de germană sau nu, prietenii sunt cei care vor fi lângă tine și cu care poți vorbi despre orice. Dacă în rândul prietenilor nu ai persoane care vorbesc limba germană sau învață această limbă străină, ai putea explica în limba română prietenilor ce anume ai învățat nou. Poți apela, de asemenea, la un study buddy. O persoană cu un nivel avansat de limba germană sau poate chiar un nativ, își va dedica timp pentru a comunica în limba germană cu tine.
Arată-i ce ști! El/ea te poate ajuta să-ți corectezi greșelile.

 

Mergi la cursuri de germană și citește articole despre această limbă

România este o țară cu o prezență destul de pregnantă a limbii și culturii germane.
Pentru tineri, recomandăm să urmăriți activitatea Asociației Gutenberg și a Tabăra de Germană, pentru proiecte de tineret, seminarii și tabere, în care tot programul se desfășoară în limba germană și unde se oferă contextul ideal pentru exersarea limbii germane într-un mediu non-formal.
Dacă ești din Cluj, îți putem recomanda cursurile de germană ale Centrului Gutenberg, care se desfășoară în grupe de maxim 10 persoane. Aici ai avea un alt context de conversație, și ai avea ocazia de a face cunoștință cu alte persoane interesate, la fel ca tine, de învățarea limbii germane, rapid și eficient.

Bonus în abordările echipei de la Centrul Gutenberg: teoria ne învață că elevii își pot îmbunătăți memoria, dacă profesorii le dau ocazia să facă predicții (ex: Ce credeți că se întâmplă, dacă amestecăm uleiul cu apa?). Aceeași abordare o veți regăsi și la cursurile Centrului Gutenberg, unde subiectele sunt parcurse întâi de cursanți prin exerciții de tipul „Având aceste exemple, care considerați ca este regula de formare?”.

Acestea au fost cele 6 sfaturi despre cum să înveți rapid și eficient limba germană. Mai multe resurse și articole interesante poți găsi și la categoria Noutăți a Centrului de limba germană Gutenberg.
Dacă sunteți din Cluj-Napoca și doriți să începeți un curs de limba germană, vă așteptăm cu drag la noi. Mai multe detalii legate de cursul de germană găsiți aici.
Să nu uităm: “Übung macht den Meister“!