Interviu cu LSRS Germania – ghidul studenților în Germania

Cine este și cu ce se ocupă Liga Studenților Români din Străinătate – filiala Germania?

LSRS Germania este o filială a Ligii Studenților Români din Străinătate. Suntem o echipă de 11 studenți români din Germania, ce activează ca voluntari în cadrul filialei și care, deși departe de casă, încă își poartă patria în suflet. Prin intermediul activităților pe care le organizăm dorim să facilităm integrarea studenților români în societatea germană, să consolidăm comunitățile de studenți români din diferite orașe, să le organizăm și să le oferim acestora oportunități pentru o posibilă întoarcere acasă.

Totodată LSRS Germania încurajează studenții să se implice ca voluntari în cadrul filialei, întrucât experiența voluntariatului îi ajută să se dezvolte personal în mai multe direcții. Voluntarii LSRS învață ce înseamnă preluarea responsabilității și lucrul în echipă. Aceasta le oferă o înțelegere aprofundată în ceea ce înseamnă organizarea de diferite proiecte, fie ele în mediul virtual sau în viața reală.

Când și cum a debutat activitatea Ligii Studenților Români din Străinătate – filiala Germania? Ce anume a stat la baza înființării unei astfel de comunități?

LSRS – Filiala Germania și-a început activitatea în anul 2009 concomitent cu înființarea LSRS. LSRS a luat naștere ca urmare a realizării faptului că tot mai mulți tineri absolvenți de liceu aleg să-și continue studiile superioare în afara țării și de la necesitatea creării unei platforme de comunicare între aceștia. LSRS Germania își propune să faciliteze o posibilă întoarcere a acestora în România.

De asemenea, LSRS își propune la nivel de organizație să recunoască și să premieze excelența academică și să ofere canale de comunicare între studenții cu merite deosebite și instituții și întreprinderi din țară.

Cine sunt membrii actuali ai organizației și ce au aceștia în comun?

Membrii filialei LSRS Germania sunt studenți români în Germania, tineri pasionați de ceea ce studiază, cu viziune și care doresc în principal să se întoarcă acasă pentru a pune în aplicare ceea ce-au învățat peste hotare.

Care este misiunea organizației și grupul țintă al proiectelor organizate?

Misiunea LSRS este de a contribui la progresul României prin recunoașterea meritelor academice ale studențiilor din străinătate și a le oferi oportunități de a se întoarce în țară. Grupul țintă al proiectelor noastre sunt toți studenții români din Germania. Căutăm orice student român din Germania, dornic să se implice activ în cadrul filialei noastre și care își dorește să ajute la consolidarea societății de studenți români din Germania în general.

Care sunt principalele proiecte pe care le desfășurați?

LSRS Germania a organizat de-a lungul timpului diferite proiecte interesante. Printre cele mai importante se numără: Santa comes from the library, De vorbă cu studenții, Vlog cu Studenții și Ghidul Studentului.

Santa comes from the library este un Secret Santa organizat de către filială în fiecare an. În acest proiect studenți din toată Europa își pot trimite reciproc cărți și își pot ura totodată un Crăciun Fericit!

De vorbă cu Studenții este o serie de podcasturi înregistrate între anii 2018 – 2019 de către filiala noastră. Voluntarii discută despre cum are loc adaptarea la viața din Germania, precum și despre adaptarea în mediul academic, despre domeniul în care au ales să-și continue studiile și despre motivele pentru care au ales acest domeniu. Sunt explorate teme precum emigrarea, cultura, relația cu România. Proiectul este pe Soundcloud.

Vlog cu Studenții este o serie de Video-uri scurte în care generația 2019-2020 de studenți se prezintă scurt pe pagina de Instagram a filialei. Proiectul s-a desfășurat în două ediții. În prima dintre ele studenții au vorbit despre motivele pentru care au plecat la studiu în Germania și despre dorul de casă, iar în cea de-a doua accentul a fost pus pe dificultățile întâmpinate la venirea în Germania și despre șocul cultural.

Ghidul Studentului este un proiect al întregului LSRS și reprezintă un must-read pentru orice student care dorește să studieze în afara granițelor României. Ghidul Filialei Germania se află pe site-ul filialei.

Meet the Students este unul dintre proiectele noastre cele mai importante, cel care stă la baza rețelei de networking create de LSRS. În cadrul acestor întâlniri, studenții români de peste hotare au ocazia de a cunoaște nu numai alți tineri români din zonă, ci chiar și voluntarii LSRS din apropiere.

Astfel, ne bucurăm să ne întâlnim și să intrăm în contact cu alții ca noi, rezultatul fiind crearea de contacte peste tot în Germania. Până în prezent, filiala noastră a organizat Meet the Students în mai multe orașe, precum Berlin, Bonn, München, Aachen, Hamburg, Heidelberg sau Passau.

Care sunt planurile voastre de viitor?

Plănuim multe proiecte frumoase și interesante, menite să aducă comunitățile de studenți români din orașele Germaniei mai aproape. Anul acesta plănuim să desfășurăm mai departe proiectele cu tradiție, de asemenea să ajutăm Ambasada, Consulatele și studenții în continuare și să pornim câteva proiecte noi în spațiul virtual (Instagram, Facebook, LinkedIn).

Dorim să ne extindem, să creștem ca filială prin recrutarea de noi voluntari și să legăm cât mai multe parteneriate cu instituțiile/ organizațiile din spațiul germanofon interesate de misiunea noastră.

Mai multe detalii despre LSRS Germania pot fi urmărite pe site-ul oficial, partener al Asociației Gutenberg.

Dacă vreți să fiți la curent cu tot ce înseamnă germana în România, precum și cu inițiative ale românilor în spațiul germanofon, urmăriți site-ul Germana.ro.

LSRS Germania

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană