Eduteka – Centrul la care copiii pot învăța germană în Buzău

Guten Tag! Azi discutăm cu Oana Matache și ne propunem să învățăm germană în Buzău. Am început acest dialog cu Oana, coordonatoarea și fondatoarea EDUTEKA, centrul la care copiii pot învăța germană în Buzău pentru a afla mai multe despre ei.

Germana.ro:

Ca o scurtă introducere, cine este echipa din spatele EDUTEKA?

Oana M.:

Eduteka înseamnă, la momentul actual, 4 traineri și 1 front-desk officer.

Germana.ro:

Am văzut că predați copiilor germană în Buzău. Aveți cursuri și ateliere în limba germană pentru copii și adolescenți! Când și cum a început activitatea centrului, de unde a venit această înclinație spre limbi străine? Dar pasiunea pentru limba germană – fiind una dintre limbile pentru care oferiți cursuri?

Oana M.:

Membrii fondatori ai Eduteka suntem eu, Oana, și soțul meu, Mihai. Locuiam în Germania de mulți ani, aveam o viață stabilă, dar am hotărât să ne întoarcem în țară și să contribuim, în orașul nostru, la dezvoltare. Am folosit toate economiile noastre pentru a le oferi copiilor, adolescenților și părinților din Buzău, un hub educațional la standarde europene, un loc unde pot învăța limbi străine, matematică, română, unde își pot folosi timpul cu folos la ateliere de pictură, fotografie, benzi desenate, dezvoltare personală, lectură și activități Montessori.

Eu sunt cea care predau limba engleză și limba germană. Am absolvit ca șefă de promoție Departamentul de Psihologie al Universității Sheffield Marea Britanie, iar limba germană am descoperit-o trăind în Germania și aprofundând-o la Institutul Goethe Hamburg. Nu aș putea spune care din cele două limbi îmi place mai mult, dar cu siguranță limba germană este una din cele mai frumoase provocări din viața mea, împlinită fiind de bucuria cu care copiii îmi mărturisesc că ,,reușesc în sfârșit să-i dea de cap și chiar le place” după participarea la cursurile mele.

Germana.ro:

Pe parcursul activității profesionale, ați întâlnit o situație dificil de gestionat ca echipă sau companie sau poate v-ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din astfel de situații?

Oana M.:

Cred ca actuala situație, cu pandemia, este o primă provocare majoră prin care trecem cu Eduteka, însă acceptăm situația ca atare și ne-am recalibrat de a doua zi, după ce am închis activitatea la sediu, mutându-ne o parte din ateliere în online.

Germana.ro:

Ce înseamnă succesul pentru echipa EDUTEKA și ce planuri de viitor aveți?

Oana M.:

Succesul înseamnă o recunoaștere a profesionalismului cu care oferim serviciile noastre, dar mai ales bucuria cu care părinții și copiii revin de fiecare dată.

Germana.ro:

Credeți că limba germană este privită în România sau în lume ca fiind ceva ”cool”? Cum considerați că poate fi făcută germana și mai populară și atractivă, în România?

Oana M.:

Din ce în ce mai mulți oameni realizează că limba germană este un atu în parcursul academic și profesional. Germana este  una din limbile mai puțin accesibile ca învățare pentru elevi, predarea în multe școli fiind încă ancorată în metode tradiționale, cu multă gramatică, astfel încât este nevoie de sporire a atractivității prin predare adaptată timpurilor noastre, cu activități interactive, filme, muzică, jocuri, descoperirea culturii germane, astfel încât însușirea noțiunilor de gramatică să fie rezultatul, nu scopul în sine al învățării.

Germana.ro:

Oferiți momentan cursuri în mediul online pentru copii, inclusiv și activități ce includ limba germană. Care este experiența voastră legat de învățarea și predarea limbii germane în mediul online – sunteți de acord că acesta va fi viitorul educației?

Oana M.:

Cu siguranță mediul online câștigă din ce în ce mai mult teren, oferind oportunitatea ca un centru local să acceseze potențiali elevi din toată țara sau chiar din lume. Chiar înainte de proiectul EDUTEKA am predat timp de 2 ani online limba engleză și germană, experiența fiind una excelentă cu copii peste 8 ani și adulți. Momentan am mutat toate cursurile noastre de limba germană în mediul online, iar copiii și adolescenții par încântați.

Germana.ro:
Care sunt cele mai bune 3 sfaturi pe care le-ați da cursanților care învață limba germană?

Oana M.:

  • Urmăriți filme în limba germană și ascultați muzică din Germania, o să fiți plăcut-surprinși de cultura lor übercool!
  • Citiți cărți, benzi desenate și reviste în limba germană.
  • Nu lăsați pe nimeni care nu a reușit să descopere frumusețea și logica limbii germane să vă spună că e grea și imposibilă.

Pentru a învăța germană în Buzău, îi găsiți pe cei de la EDUTEKA pe Facebook și pe site-ul lor www.Eduteka.ro.

Activitatea EDUTEKA a mai fost recunoscută și de către prietenii de la Tabăra de Vară.ro, fiind incluși în acest articol despre Resurse online pentru copii – 10 recomandări. Îi găsiți pe listă la numărul 4.

Până data viitoare, spor la învățat germană! Și mai aruncați un ochi pe site, pentru a vedea ce mai postăm pe blog sau ce interviuri mai facem cu entități care predau germană în România.

Eduteka - Interviu cu Oana Matache Eduteka Buzau

Cauți cursuri de germană pentru adulți?

Germana.ro oferă cursuri și ateliere pentru adulți în limba germană