Poți învăța germana în somn? O întrebare pe cât de simplă, pe atât de complexă. Această întrebare, însă, nu s-a născut din neant și, cu siguranță, a avut ca punct de plecare anumite studii, reclame, informații care circulă în mediul online cu privire la acest aspect. Iar faptul că această întrebare captează instant cititorii a contribuit, fără îndoială, la popularizarea ei.
Poți învăța germană în somn? Ce zic experții?
Lista subtitlurilor din acest articol
Studiile cu privire la învățarea în somn sau hipnopedia își au originea în trecutul îndepărtat. Originile unei astfel de premise sunt legate de concluzia psihologului Rosa Heine, care a descoperit că învățarea din timpul serii, înainte de culcare, duce la amintirea mai riguroasă a informațiilor. Acestei ipoteze i-au urmat o serie de descoperiri care susțineau că persoanele pot reține mesajele pe care le aud în timp ce dorm.
Odată cu începerea utilizării electroencefalogramei de către experți, pentru a monitoriza undele creierului în timpul somnului, s-a ajuns la concluzia că învățarea a avut loc doar în cazul participanților care au fost treziți de diverși stimuli. În 2012, s-a revenit asupra acestor studii, iar cercetătorii de la Institutul de știință Weizmann au concluzionat că, în timpul somnului, oamenii pot aprofunda informațiile învățate deja, însă posibilitatea învățării unor informații complet noi rămâne o necunoscută.
De ce nu putem învăța germana în somn?
Stimuli necunoscuți
Învățarea unei limbi străine este un proces complex, care presupune învățarea alfabetului, dobândirea noțiunilor de vocabular sau a gramaticii. Este adevărat că mintea noastră reacționează la stimuli externi chiar și în timpul somnului (acesta este modul în care, la auzirea alarmei, ne trezim), însă când vine vorba de stimuli total necunoscuți, creierul nu va reacționa.
Somnul – una dintre cele mai importante funcții ale organismului
Somnul este momentul în care mintea și corpul se odihnesc. Este destul de dificil ca în astfel de momente să determinăm creierul să învețe ceva complet nou, iar învățarea unei noi limbi străine poate tulbura funcțiile somnului. Mai mult decât atât, persoanele care învață o limbă străină uită majoritatea cuvintelor noi și le asimilează treptat abia atunci când încep să le utilizeze cu o frecvență mai mare.
Atunci când informația este nouă, învățatul pasiv nu va da roade
Deși ar fi extrem de ușor, nu ne putem aștepta ca numai auzind o informație pe fundal, în timp ce noi dormim sau facem orice altceva, să o reținem și să ne-o însușim. Ba mai mult, pentru a învăța o limbă străină trebuie să asculți, dar și să repeți, să vorbești și să faci greșeli, să folosești cuvintele asimilate notându-le și făcând conexiuni cu ceea ce știi deja.
Astfel, pentru a învăța germană, este necesar învățatul activ. După cum spuneam, este important ca mintea noastră să facă conexiuni cu ceea ce a asimilat în trecut pentru a înțelege activ sensul cuvintelor și modul lor de folosire într-o frază.
Învățarea activă
Pentru a învăța corect limba germană la un nivel avansat, ar trebui să luam în considerare dezvoltarea tuturor abilităților, nu doar a celei de ascultare. Exersarea abilității de vorbire necesită pronunțarea cuvintelor și utilizarea lor în propoziții. Abilitatea de citire necesită participarea activă prin citirea și înțelegerea textelor și așa mai departe. Înțelegem astfel că toate aceste lucruri nu pot fi făcute în somn.
Mai mult decât atât, chiar dacă presupunem că mintea noastră va reține un minim de informații din materialele audio pe care le ascultăm în timp ce dormim, pe care este probabil să le și uite extrem de repede, există metode care ne ajută să învățăm germana în timpul zilei, prin implicare activă și într-un timp mai scurt.
Totuși, ce putem învăța din video-urile de tipul „învață germana în somn”?
În mediul online circulă o mulțime de video-uri de tipul „învață germana în somn”, concepute în așa fel încât să ajute creierul să se familiarizeze cu cele mai importante expresii din limba germană. După cum am stabilit anterior, rata lor de succes poate să fie aproape nulă dacă sunt ascultate în timpul somnului. Există, însă, o cale să folosim aceste resurse pentru a ne îmbunătăți nivelul de limbă germană.
Pronunție și scriere
Cele mai multe dintre video-uri se axează pe pronunțarea expresiilor în limba română și traducerea acestora în limba germană. Acestea pot fi extrem de utile dacă, în timp ce ascultăm și acordăm atenție modului de pronunție, urmărim și modul de scriere al fiecărui cuvânt. Astfel, nu doar că ne familiarizăm cu modul în care se traduc expresiile uzuale în limba germană, ci învățăm și modul de pronunțare și cel de scriere.
Repetarea expresiilor
Mai mult decât atât, în multe dintre video-uri, frazele și expresiile în germană se repetă de cel puțin două sau trei ori, iar unele dintre ele folosesc mai multe personaje pentru a le pronunța. Alegerea unui astfel de material este benefică, deoarece ne familiarizăm cu diverse tipuri de pronunțare și o tonalitate care variază. Pe termen lung, în momentul în care vom lua contact cu un vorbitor de limba germană, acomodarea cu modul său de pronunție, accentul și tonalitatea pe care o folosește va fi mai ușoară.
Adaptarea materialului la stilul personal de învățare
Cele mai multe dintre video-urile de acest fel sunt extrem de lungi, fiind concepute pentru a putea fi ascultate pe timpul orelor de somn. Pentru a fi utilizate ca material de învățare în timpul zilei, acestea pot fi împărțite în unități mai mici. Iar dacă dorești ca timpul să nu fie niciodată irosit, poți să urmărești un astfel de material în timp ce te deplasezi la serviciu cu autobuzul, spre exemplu.
Metodele de a învăța limba germană sunt multiple, iar folosirea tuturor resurselor pe care le avem la dispoziție ne va conduce categoric la dobândirea unor bune abilități. După cum am dezbătut în acest material, creierul nostru nu va reacționa eficient la învățarea în timpul somnului, iar solicitarea acestuia mai mult decât este cazul poate să fie o alegere greșită.
Deși nu putem învăța germana în somn, video-urile de acest tip ne pot fi folositoare atunci când încercăm să învățăm germana, adaptându-le corespunzător tehnicilor de învățare activă din timpul zilei. De asemenea, pentru cei la început de drum, recomandăm articole precum Culorile în germană, Numerele în germană sau Anotimpurile în limba germană care vor fi extrem de utile și ușor de parcurs.
Mai multe informații despre cercetările referitoare la hipnopedie sunt disponibile aici.