Guten Tag Frau Angi! Azi discutăm cu Frau Angi, fondatoarea unui centru de limba germană din București. Aproape toată lumea care a învățat germană cunoaște o ”Frau”. Haideți să vedem în acest interviu cu Frau Angi ce sfaturi ne dă, dar și care este pasiunea față de limba germană sau în ce direcție crede că merge limba germană în România.
1. Ca o scurtă introducere, cine este Frau Angi?
Lista subtitlurilor din acest articol
Guten Tag! Vă mulțumesc frumos pentru invitație! Primii mei mici cursanți au făcut posibilă făurirea PROFESORULUI de care aveau nevoie. Au început cu numele, iar de atunci contribuie permanent la reinventarea profesorului ideal. Frau Angi reprezintă, în primul rând, rezultatul dintre PASIUNE și MUNCĂ.
2. Când a început și de unde a venit pasiunea pentru limba germană?
Am bifat “limba germană” pe listele de înscriere la facultate fără s-o fi întâlnit până atunci. Învățarea ei a fost din start o PROVOCARE pentru mine. Pasiunea, însă, nu a venit imediat. Abia după ce cunoștințele mele deveneau mai vaste, regulile de gramatică și noțiunile de vocabular erau mai clare, abia atunci pot spune că începea să îmi placă tot mai mult și, ca orice pasiune, m-a ancorat în căutări, m-a făcut să îmi doresc să știu mai mult decât mi se cere.
3. Cine a fost ”Frau Angi” în facultate?
Și în timpul facultății am fost aceeași persoană activă de astăzi. Am urmat cursurile la zi, dar am și am lucrat. Ofeream meditații copiilor la engleză, română și, ulterior la limba germană. Fiind mereu prezentă la cursuri, cele mai multe informații le-am reținut atunci când îmi erau predate. Dar e nevoie de mai mult efort pentru a studia sârguincios o limba străină, mai ales atunci când vrei să îi pui bazele. Așa că în facultate m-am împărțit între cursuri, muncă și mult studiu individual.
4. Care a fost parcursul de la absolvirea facultății la centrul de meditatii?
Deși am urmat Modulul Psiho-Pedagogic și am fost profesor de meditații, în perioada facultății nu îmi doream ca în viitor să ocup un loc la catedră. Motivele erau diverse: de la anxietatea pe care mi-era groază să o resimt imaginându-mi zeci de perechi de ochi așteptând să le vorbesc, până la motivele financiare pe care majoritatea cadrelor didactice le proclamă. Ce m-a determinat, însă, să încerc, a fost experiența pe care am acumulat-o în ultimul an de studiu, când am fost cumva împinsă să predau într-un After-School din Clinceni. Era o ocazie pe care am acceptat-o atunci sceptică, ocazie ce mi-a schimbat traiectoria vieții. Acolo a început să își facă loc pasiunea și astfel, decizia era deja luată. Simțeam că acesta e lucrul pe care l-aș face tot timpul, voiam să fiu din ce în ce mai bună și această dorință m-a făcut să găsesc curs de curs metode noi, să inventez jocuri folositoare în învățarea unei limbi străine, primeam feedback-uri pozitive, iar copiii aveau rezultate tot mai bune!
Ulterior am colaborat timp de 2 ani după facultate cu 5 sedii ale unor scoli și grădinițe din București. Aveam să fiu angajată la o săptămână după ce mi-am luat Licența și am ținut cursuri de dimineață până seara. Noaptea și în weekend-uri le pregăteam copiilor materialele necesare ce trebuiau să mai împlinească încă două condiții – să fie potrivite vârstei lor și, obligatoriu, atractive. Am urmărit mereu să îi apropii de limba germană construind în primul rând eu cu ei o relație frumoasă!
“Frau Angi – Germană pentru toți” m-a ajutat să am mai multă încredere în mine, m-a făcut să îmi doresc să cresc mai mult, să ajut mai mult, să fiu mereu mai bine pregatită decât am fost înainte. Prin deschiderea acestui Centru de meditații îmi doresc să reușesc să găsesc metode optime de predare pentru fiecare tip de cursant în parte având convingerea că numai cine nu vrea nu poate învăța.
5. Am văzut că postați zilnic conținut pe pagina de facebook a centrului, cum găsiți timpul și motivația necesară?
În timp mi-am dat seama că nu le pot face pe toate singură. Era destul de dificil să rămân profesor cu normă întreagă, iar pe langă timpul alocat cursurilor și programei să mă ocup de treburile administrative, de publicitate, de programări și de toate celelalte treburi necesare unui asemenea proiect și să le fac pe toate foarte bine. Astfel ne-am dezvoltat căutând oameni dedicați, fiecare potrivit pentru părticica de care se ocupă. E bine să știi să le faci pe toate, dar să fii cel mai bun pe un singur lucru. Datorită recomandărilor celor ce ne-au trecut pragul, cererile sunt tot mai mari. Am pornit astfel în căutarea altor profesori care să pună suflet în munca pe care o fac, care să fie mânați de pasiune pentru limba germană, dar în special pentru împărtășirea cunoștințelor lor. Perfecționistă fiind am căutat tare mult până ce am găsit cei mai buni oameni în care am încredere deplină și pe care îi susțin și îi încurajez în dezvoltarea lor profesională. Urmăm aceeași programă, suntem mereu cu zâmbetul pe buze și avem aceeași bucurie: orice reușită a cursanților noștri!
6. Este greu să oferi meditații și cursuri pentru toate grupele de vârstă? Care sunt diferențele?
Când îți place ceea ce faci nu ți se pare nimic greu sau imposibil. Dimpotrivă. Ne simțim foarte bine la cursuri, iar emoția pozitiva rămâne și, din fericire, ea e asociată cu limba germană. Am început cu cei mici, dar am fost deschisă să îi ajut și pe părinții lor atunci când m-au rugatacest lucru. Datorită lor ne-am concretizat și cursurile pentru adulți, iar astăzi predăm germana pentru toată lumea dispusă să învețe. Avem cursanți de la 3 până la 75 de ani. Niciodată nu e prea târziu să înveți ceva nou, toată viața învățăm.
7. Pe parcursul activității profesionale, ați întâlnit o situație dificil de gestionat sau v- ați confruntat cu un eșec? Ce lecții ați desprins din această situație?
Consider că nu există eșecuri, există prvocări. Iar provocările au soluții. Am avut mereu de învățat din tot ce mi s-a întâmplat și am văzut întotdeauna partea plină a paharului. Comunicarea este principala cârjă atunci când ceva șchioapătă, iar eu fac tot posibilul să nu las nimic nediscutat, analizez totul și caut permanent soluții. Fie că ne referim la echipă ori la cursanții noștri!
8. Ce înseamnă succesul și ce planuri de viitor are ”Frau Angi”?
Dacă ți-ai atins menirea înseamnă că ai succes. Frau Angi a obținut până acum, în aproape 3 ani de activitate, mai mult decât și-a propus. Bineînțeles că planuri de viitor vor exista mereu. Noi, pe lângă Centrul de meditații, colaborăm cu Școli, cu Grădinițe și cu Firme din București. Avem profesori implicați, ancorați într-o dezvoltare continuă și clară, cu ambiții ce vor prinde cu siguranță contur. De curând am dezvoltat un proiect pentru tabere de studiu în Germania și excursii care vor ajuta în studiul limbii germane. De asemenea urmărim colaborări cu instituții de acolo pentru a familiariza cât mai mult cursanții cu limba vorbită, nu doar cu cea din cărți, pentru a le stârni pasiunea ajutându-ne de cultura popoarelor vorbitoare de limbă germană și pentru a-i face mai dornici să învețe și să se descurce singuri.
9. Credeți că germana e privită în România sau în lume ca fiind ceva cool? Cum poate fi făcuta germana mai cool în România?
Eu consider că în ultimii ani modul de a privi limba germană s-a schimbat în bine. Părinții își susțin copiii să învețe această limbă fiind conștienți de influența ei în plan economic, iar adulții care învață limba sunt mânați de ofertele financiare din Germania, sau chiar din România. Un cunoscător al limbii germane are un venit substanțial oriunde în lume. Ei bine, de la conștientizarea necesității ei până la a fi considerată cool e cale lungă. Eu vreau să o pot face să pară mai cool cu fiecare zi care trece, însă oamenii sunt diferiți, iar dificultățile nu sunt mereu privite ca provocări. Mulți se pierd pe drum, se blochează și au nevoie de multă susținere și de încredere venite din exterior. Ca profesor aceasta e întâia mea datorie, să motivez și să caut să fiu un exemplu pentru cursanții mei. Dacă limba germană ar fi considerată la modă oamenii ar insista să o învețe, poate. Eu cred că nu e neapărat cool, cred doar că e PASIUNE, PROVOCARE sau NECESITATE. Curs de curs eu, împreună cu echipa mea, căutăm soluții de a preda limba germană pentru TOȚI, analizăm interesele FIECĂRUI cursant și le aplicăm la oră. Astfel îi atragem și, în timp, limba considerată grea devine frumasă și accesibilă, atractivă și actuală, adaptată fiecăruia în parte.
10. O ultima întrebare. Care sunt cele mai bune 3 sfaturi pe care le-ați da studenților sau elevilor care învață limba germană?
Cel mai important lucru înainte de a începe un curs de limba germană este vă găsiți MOTIVAȚIA. Căutați să mergeți cu plăcere acolo unde învățați și să vă păstrați entuziasmul! Pentru a putea progresa aveți grijă ca ZILNIC să faceți ceva în direcția potrivită: uitați-vă la un film, citiți articole despre subiecte care vă pasionează, instalați-vă aplicații pe telefon și jucați-vă, ascultați muzică în germană și urmăriți posturile lor de televiziune. Însă cel mai important e să vă faceți un PROGRAM pe care să îl urmați cu sfințenie, iar când aveți nevoie de o schimbare modificați-vă ordinea pașilor stabiliți, care urmăresc același scop – astfel evitați monotonia și continuați să progresați. Disciplina este secretul unei reușite. Toate aceste sfaturi sunt cuprinse în citatul care m-a ajutat să îmi îndeplinesc toate obiectivele pe care mi le-am propus: ,,Cel care reușește are un PROGRAM. El își fixează traiectoria pe care o urmează, își stabilește un plan și îl duce la îndeplinire. El merge țintă spre SCOPUL propus, Știe exact unde vrea să ajungă și că o va face, îi place ceea ce face, precum și călătoria care îl va duce la obiectivul dorințelor sale. Clocotește de ENTUZIASM și este plin de zel. Acesta este portretul celui care reușește.”
Sper să vă fie de un real folos!
Mulțumesc!
După acest Interviu cu Frau Angi prima întrebare e, unde o găsim? Simplu, pe facebook aici sau pe site aici. De asemenea pe mail la adresa contact@frauangi.ro si la numarul de telefon 073 6870 589.
Dacă vreți să citiți mai multe articole de acest tip, vă recomandăm secțiunea de articole de pe învață germană